Flickr

Američki senat: Obamacare ide dalje!

Autor: Hina

Dvoje vodećih američkih senatora iz redova republikanaca i demokrata u utorak su postigli bipartitni dogovor o nastavku financiranja saveznih subvencija za zdravstveno osiguranje, čime će sporni zakon Baracka Obame koji predsjednik Donald Trump pokušava srušiti dobiti još dvije godine poštede

Predsjednik Trump postignutom je dogovoru dao podršku praktički čim je najavljen, iako je naglasio da će svejedno ponovno pokušati srušiti Obamacare.

Republikanski senator Lamar Alexander iz Tennesseeja i demokratska senatorica Patty Murray iz Washingtona, čelnici povjerenstva za zdravstvo američkog Senata, priopćili su u utorak da su postigli sporazum o dvogodišnjem nastavku subvencioniranja osiguravatelja za police osiguranika slabijeg imovinskog statusa, koje je Trump prošli tjedan ukinuo.

Sporazum također daje veće ovlasti saveznim državama u eksperimentiranju s alternativnim standardima paketa osiguranja, ali zadržavajući uvjet jednakih cijena premija za bolesne i za zdrave. Sporazum ne isključuje ni takozvane osnovne zdravstvene usluge, kao što su one koje se odnose na mentalno zdravlje i trudnoću, a koje svaki paket osiguranja mora pokrivati.

“Ovime rješavamo sljedeće dvije godine. Nakon toga, možemo imati sveobuhvatnu raspravu o tome kamo dugoročno smjeramo po pitanju zdravstvenog osiguranja”, rekao je Alexander nakon potpisivanja.

Optuživši Trumpa za “sabotažu zdravstvenog sustava naše zemlje”, Murray je kazala kako joj je drago što se “demokrati i republikanci slažu da je tako nešto neprihvatljivo, i da se neizvjesnost i disfunkcionalnost ne smiju nastaviti”.

Trumpova administracija prošli je tjedan najavila obustavu isplata milijardi dolara subvencija osiguravateljima za zdravstveno osiguranje siromašnijih građana, što je dio nastojanja republikanskog predsjednika da sruši zakon o zdravstvenom osiguranju bivšeg demokratskog predsjednika Obame.

Preuzimajući predsjednički ured u siječnju, Trump je imao najbolju namjeru ostvariti svoje predizborno obećanje o rušenju Obamacarea. No, unatoč republikanskoj većini u Kongresu, to mu zbog podjela između umjerenih i konzervativnih republikanaca nije uspjelo, a sada je podržao plan koji bi mogao spasiti Obamacare barem dok se ne počne zahuktavati kampanja za predsjedničke izbore 2020.




Bude li usvojen, sporazum postignut između Alexandera i Murray pružio bi kratak predah zakonu formalno nazvanom Affordable Care Act a popularno Obamacare, tako što bi spriječio povećanje premija u 2018. u onolikoj mjeri koliko bi se to u suprotnome dogodilo.

Prema kongresnom uredu za proračun, usvajanje zakonskog prijedloga koji je trebao srušiti Obamacare dovelo bi do toga da 16 milijuna ljudi ostane bez zdravstvene zaštite do 2026. a premije zdravstvenog osiguranja narasle bi 20 posto.

“Ovim sporazumom izbjegavamo kaos”, rekao je Alexander. “Tijekom iduće dvije godine, Amerikanci neće morati brinuti o cijeni zdravstvenog osiguranja i mogućnosti ugovaranja osiguranja u mjestu u kojemu žive”, istaknuo je.




Ipak, u mnogim će se saveznim državama korisnici svejedno suočiti s dvoznamenkastim povećanjem cijene premija, a na mnogim će mjestima police zdravstvenog osiguranja nuditi samo po jedan ugovaratelj.

Trump je ranije u utorak kazao kako je zakon iz 2010. “katastrofalan” i “praktički mrtav”. Ipak, signalizirao je da bi mogao podržati dogovoreni plan Alexandera i Murray.

“To je kratkoročno rješenje kako ne bismo imali to jedno vrlo opasno kratko razdoblje – i to opasno i za osiguravatelje”, rekao je Trump na konferenciji za novinare s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.