Wikipedia

Američki ministar obrane stigao u Ukrajinu zbog isporuke oružja

Autor: Hina

Vlasti Kijeva se nadaju uvjeriti Washington da im isporuči oružje

Američki ministar obrane Jim Mattis je u srijedu stigao u Ukrajinu na razgovore o mogućem jačanju američke podrške snagama Kijeva, koje se tri godine bore protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Mattis će se u četvrtak sastati s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i kolegom Sepanom Poltorakom kako bi potvrdio podršku američke administracije Kijevu, bez obzira na najavu Donalda Trumpa tijekom izborne kampanje da se želi približiti Moskvi.

Vlasti Kijeva se nadaju uvjeriti Washington da im isporuči oružje, posebice protutenkovsko i protuzračno oružje, uz pomoć u opremi koju im Amerikanci već dostavljaju.

Iako se američka vojska pozitivno izjasnila o tim zahtjevima, Trump ih treba odobriti i neki strahuju da bi takve isporuke mogle izazvati eskalaciju sukoba, većim dijelom zaleđenog nakon nekoliko prekida vatre. “Od prvog dana ruske agresije, pozivali smo sve zemlje svijeta da nam pomognu isporukom oružja, Za sada nam je samo Litva dostavila tu pomoć”, naglasio je u srijedu ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak.

U tom sukobu koji već tri godine traje na istoku Ukrajine poginulo je više od 10.000 ljudi. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da financijski i vojno pomaže pobunjenicima, što Moskva niječe. Mirovnim sporazumima potpisanim u Minsku u veljači 2015. okončane su gotovo sve borbe, ali sukobi i dalje redovno izbijaju duž linije razgraničenja.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.