Screenshot

Ako mislite da Europa maltretira afričke imigrante, pogledajte što im rade u Alžiru

Autor: Hina

Nastavak uhićenja ilegalnih migranata iz zemalja južno od Sahare u Alžiru, zbog čega se oni sakrivaju, ima "strašne posljedice" na njihovo zdravlje i na životne uvjete, izrazio je zabrinutost u nedjelju u alžirskoj prijestolnici savez proimigrantskih udruga

“Nakon vala masovnih izgona u rujnu i u listopadu, uhićenja su se nastavila” u Alžiru nakon 10. veljače, “na ulici i u javnom prijevozu, ali i na radnom mjestu i na mjestima na kojima migranti žive”, rekla je Alžirska migrantska platforma (PMA).

Dvadeset jedna međunarodna i alžirska udruga, članice PMA-e, među njima Liječnici svijeta, Karitas i Alžirska liga za ljudska prava (LADDH) zabrinuta je zbog “strašnih posljedica tih izgona bez obzira na nacionalnost” u kojima se nerijetko obitelji razdvajaju a malodobnici ostaju prepušteni sami sebi.

“Zbog straha od uhićenja migranti se zatvaraju u svoje kuće. Ako se izgon nastavi, migranti će morati živjeti sakriveni, što će dodatno pojačati stanje njihove krajnje ranjivosti”, ističe PMA.

Usto navodi da su stotine Nigerijaca, Malijaca, stanovnika Obale Bjelokosti, Kamerunaca, Liberijaca i Gvinejaca, među kojima trudnice i djeca, uhićeni 10. veljače i premješteni u prihvatilište u predgrađu Alžira, odakle su autobusima prevezeni u Tamanrasset, 2.000 km južno od prijestolnice, u srcu Sahare.

Odatle su, tvrde udruge, 14. veljače kamionima dovezeni na granicu s Nigerom, oko 400 km južnije, a zatim su se morali “pješice, usred pustinje” uputiti u Assamaku, u Nigeru, petnaestak km od granice.

Ilegalni migranti u Alžiru – uglavnom iz zemalja južno od Sahare kojih broj nevladine organizacije procjenjuju na stotinjak tisuća – žive izvan zakonskog okvira i najčešće u krajnje teškim uvjetima, nerijetko iskorištavani od beskrupuloznih poslodavaca.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.