Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Admiral Domazet Lošo: ‘Neka Vučić i Izetbegović uzmu pušku u ruke pa neka sami odu u rat!’

Autor: DM/dnevno.hr

Nakon niza polemika i verbalnih sukoba predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića s jedne te bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, s druge strane; danas je došlo do prvih ozbiljnijih političkih posljedica pa je tako odgođena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BIH, o čemu smo već pisali.

Koliko bi ta situacija mogla eskalirati, upitali smo našega geopolitičkog stručnjaka admirala Davora Domazeta Lošu koji smatra da u ovom trenutku ne prijeti opasnost od izravnog oružanog sukoba te podsjeća kako se u vojnoj strategiji obično kaže da je “mir samo kratkotrajni predah između dva rata“.

“Stoga bi bilo nerealno očekivati da ne postoji nekakav latentan sukob”, nastavlja Domazet: “Ti sukobi ne ovise toliko o jugoistočnoj Europi. Naime, danas postoje tri velika tabora: zapadne sile, Rusija i Kina, baš kao da se ostvaruje Orwellov prikaz iz knjige ‘1984.’ u kojoj se spominju tri fiktivne supersile: Oceanija, Eurazija i Orijentazija (Istazija). Zapravo, možemo reći da se svi svjetski sukobi svode na nekoliko žarišnih zona: jugoistočna Europa (od bivše Jugoslavije do Bliskog istoka), Perzijski zaljev (i Indijski ocean), Daleki istok (Koreja, Kina, Japan) te Afrika i Južna Amerika… Kada spominjem jugoistočnu Europu, žarište svih problema svakako je Bosna i Hercegovina, a tako je namjerno ostavljeno Daytonskim sporazumom. Njime BIH nije uređena kao funkcionalna država nego je namjerno ostavljena kao potencijalna točka sukoba do kojega će doći tek kada tako bude odgovaralo velikima”.

BIH je najbolji primjer sukobljavanja četiriju geopolitičkih strategija velikih sila, smatra Domazet: “Američke geopolitike atlantizma, ruskog neoazijatizma, njemačkoga kontinentalizma i turskog neoosmanizma. Cilj potonje jest vraćanje Turske na pozicije koje je imala u vrijeme Osmanskoga Carstva. Bakir Izetbegović očiti je eksponent turske politike, što on ni ne krije. On je sam više puta hvalio ‘tursko doba’, tj. vrijeme kada su Osmanlije vladali velikim područjima jugoistočne Europe. Nevjerojatno je to što u Hrvatskoj, a koliko vidim ni u Srbiji, nitko od političara nije reagirao. Izetbegović to čini smišljeno i namjerno, kako bi ispitao reakcije susjeda“.

S druge strane, Republika Srpska politička je tvorevina nastala na genocidu i to kao kompenzacija Srbima za izgubljeno Kosovo: “Vučić zna da je Kosovo izgubljeno, no i dalje živi u svojoj mitologiji pa spremno dočekuje Izetbegovićeve opaske o ratu. Obojica to čine kako bi homogenizirali vlastite narode. No, do sukoba sigurno neće doći, osim ako to ne bude odgovaralo ‘velikim igračima’. Prema tome, neka se te usijane glave malo ohlade. Neka Vučić i Izetbegović uzmu pušku u ruke pa neka odu u rat. Naravno, ni oni ni njihova djeca nikada nisu imali namjeru da to učine”.

No, pravo je pitanje kako bi se taj potencijalni sukob odrazio na Hrvate. Domazet napominje da se “Hrvati u takvom potencijalnom sukobu nipošto ne bi mogli držati sa strane, tim više što je Bosna i Hercegovina hrvatska djedovina i hrvatsko kraljevstvo” te pojašnjava: “Čak šezdeset posto teritorija BIH katastarski pripada Hrvatima, pa upravo zato Bošnjaci danas masovno kupuju zemlju od Hrvata. Prava je tragedija što mi nemamo svoju geopolitiku”.

Još od neuspjelog vojnog udara, Rusija i Turska dobro surađuju pa se postavlja pitanje mogu li oni zaustaviti svoje političke štićenike od sukoba. “Istina je da su Erdoğan i Putin zatoplili odnose, ali to ne znači da će ta jednadžba funkcionirati uvijek i svugdje. Uostalom, Hrvatska bi po svemu kao partner daleko više odgovarala Rusiji nego što je to Srbija. Rusi bi sutra bili spremni odreći se Srbije kada bi im se Hrvatska više približila”, zaključuje admiral Domazet.




Autor:DM/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.