Sakrij oglas
 Veličina slova GRAĐANI U PANICI

'Superbakterija' pronađena i u bolnicama u BiH

  • Autor: P.R.
  • Datum: četvrtak, 26. kolovoza 2010. u 09:40
Brojni pacijenti anonimno su upitili prigovore na javne zdravstvene ustanove o lošim higijenskim uvjetima i neljubaznom osoblju. Analizom je pokazano da je u nekima od njih pronađena MRSA.

- Bolničko osoblje i oprema redovito se kontroliraju, a posljednji mikrobiološki testovi su uredu - izjavila glasnogovornica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) Biljana Jandrić nakon što je nedavna smrt tri bebe u klinici u Mainzu aktualizirala pitanje higijene u bolnicama, piše DW-World.

Iako se ističe kako je higijensko-epidemiološka situacija nije nimalo zabrinjavajuća, brojni pacijenti anonimno su uputili prigovore na javne zdravstvene ustanove o lošim higijenskim uvjetima i neljubaznom osoblju što se posebno odnosi na ginekološku bolnicu u Koševu. Prema svjedočenjima nekih od pacijenata, u toj je bolnici osoblje ostavljalo žene da čekaju i do dva sata, da leže u vlastitoj krvi dok netko ne bi došao promijeniti posteljinu.

Slučajevi zaraze MRSA bakterijom

MRSA bakterije: Otporne na
sve vrste antibiotika

Međutim, slučaj ginekološke klinike u Koševu izazvao je pravu paniku među građanima Sarajeva kada se u njoj nedavno pojavila opasna bakterija MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Slučaj je ispitao i tim liječnika, a prema riječima dr. Azre Čamdžića, kod pet porodilja na prijemu ustanovljeno je da su s nalazom MRSA došle od kuće.

- Tako su četiri bebe odmah po porodu imale MRSA - rekao je dr. Čamdžić.

Državna inspekcija također je reagirala, a provedeni nadzor u više bolnica pokazao je da manji broj konačnih nalaza nije odgovarao sanitarno-higijenskim standardima. Od 151 brisa koji su uzeti od zaposlenika u bolnici za ginekologiju, analizom je kod tri pronađena bakterija MRSA. Kada i na koji način je došlo do zaraze, nije poznato.

U Belgiji umro pacijent zaražen superbakterijom iz Južne Azije

Opasna bakterija otporna na antibiotike iz Indije stigla u Europu


  • Autor: P.R.
  • Photo: flickr
  • Datum: četvrtak, 26. kolovoza 2010. u 09:40
 

      
Zadnje vijesti
Svijet LJEPOTICE LATINOAMERIKE na strani islama: 'Kada vas ljudi vide sa hidžabom, oni vas prvo poštuju'

Latinoamerikanke koje su prešle na islam tvrde da su našle mnogo poveznica između svoje nacije i islama, kao primjerice to da među španjolskim riječima ima barem 4000 riječi s korjenom u arapskom jezi

Svijet STOTINE DOJAVA: Sumnjiva plovila uzburkala more kod Švedske! Gdje je ruska podmornica?

Švedska Moskvu nije izravno optužila Moskvu za upad podmornice u svoje vode. Štoviše, Rusi su obznanili da su sve njihove podmornice "na broju" te da ih imaju na oku.

Svijet S RUBA SVEMIRA: Skok s 41 kilometara visine oborio Felixov rekord! (VIDEO)

Google mu je ponudio financiranje skoka, no skakač ga je ponosno odbio jer nije želio da se sve pretvori u marketinški trik.

Svijet Dvoje Amerikanaca izliječeno od ebole

Medicinska sestra zaražena ebolom u Dallasu više nema tragova virusa, dok je snimatelj američke mreže NBC zaražen ebolom u Liberiji dok je snimao reportažu o epidemiji također izliječen.

Izdvojeno
Najčitanije