Sakrij oglas
 Veličina slova GRAĐANI U PANICI

'Superbakterija' pronađena i u bolnicama u BiH

  • Autor: P.R.
  • Datum: četvrtak, 26. kolovoza 2010. u 09:40
Brojni pacijenti anonimno su upitili prigovore na javne zdravstvene ustanove o lošim higijenskim uvjetima i neljubaznom osoblju. Analizom je pokazano da je u nekima od njih pronađena MRSA.

- Bolničko osoblje i oprema redovito se kontroliraju, a posljednji mikrobiološki testovi su uredu - izjavila glasnogovornica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) Biljana Jandrić nakon što je nedavna smrt tri bebe u klinici u Mainzu aktualizirala pitanje higijene u bolnicama, piše DW-World.

Iako se ističe kako je higijensko-epidemiološka situacija nije nimalo zabrinjavajuća, brojni pacijenti anonimno su uputili prigovore na javne zdravstvene ustanove o lošim higijenskim uvjetima i neljubaznom osoblju što se posebno odnosi na ginekološku bolnicu u Koševu. Prema svjedočenjima nekih od pacijenata, u toj je bolnici osoblje ostavljalo žene da čekaju i do dva sata, da leže u vlastitoj krvi dok netko ne bi došao promijeniti posteljinu.

Slučajevi zaraze MRSA bakterijom

MRSA bakterije: Otporne na
sve vrste antibiotika

Međutim, slučaj ginekološke klinike u Koševu izazvao je pravu paniku među građanima Sarajeva kada se u njoj nedavno pojavila opasna bakterija MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Slučaj je ispitao i tim liječnika, a prema riječima dr. Azre Čamdžića, kod pet porodilja na prijemu ustanovljeno je da su s nalazom MRSA došle od kuće.

- Tako su četiri bebe odmah po porodu imale MRSA - rekao je dr. Čamdžić.

Državna inspekcija također je reagirala, a provedeni nadzor u više bolnica pokazao je da manji broj konačnih nalaza nije odgovarao sanitarno-higijenskim standardima. Od 151 brisa koji su uzeti od zaposlenika u bolnici za ginekologiju, analizom je kod tri pronađena bakterija MRSA. Kada i na koji način je došlo do zaraze, nije poznato.

U Belgiji umro pacijent zaražen superbakterijom iz Južne Azije

Opasna bakterija otporna na antibiotike iz Indije stigla u Europu


  • Autor: P.R.
  • Photo: flickr
  • Datum: četvrtak, 26. kolovoza 2010. u 09:40
 

      
Zadnje vijesti
Svijet Veza između Bilderberg kluba i ISIL-ova divljanja u Siriji i Iraku

Ne ulazeći u moralnu ocjenu traženja strane intervencije u vlastitoj zemlji, postavlja se pitanje kako osobe intelektualnog habitusa kao Bassma Kodmani mogu toliko pogrešno procijeniti situaciju i vje

Svijet UBIJEN DRUGI ČOVJEK ISIL-a! Kurdi okončali opsadu Jezida na planini Sinjar

Sudeći prema tome da na svojim internetskim stranicama nisu objavili njihove videosnimke kao inače, vjeruje se da su čelnici krvoločnog ISIL-a doista ubijeni.

Svijet JEZIVE SCENE TAMNICE RALJA ISIL-a: U ovom su zatvoru ekstremisti držali i sisačkog zeta (VIDEO)

Svjedoci se jasno sjećaju Foleya koji je bio među najglasnijima pa tvrde da je jednom kada su dobili novu odjeću Foley rekao: "Hvala Bogu, nosim istu odjeću već dvije godine." Sve to daje zaista zastr

Svijet Senzacionalni prevrat iz Bruxellesa: Bugarska odobrava projekt 'Južni tok'

Puno je izvjesnije kako će, ako se ugovor s Turskom i službeno potpiše, Rusi na granici Turske i Grčke izgraditi golemo podzemno plinsko spremište te ostaviti europljanima da se sami odluče na koji će

Izdvojeno
Najčitanije