Sakrij oglas
 Veličina slova GRAĐANI U PANICI

'Superbakterija' pronađena i u bolnicama u BiH

  • Autor: P.R.
  • Datum: četvrtak, 26. kolovoza 2010. u 09:40
Brojni pacijenti anonimno su upitili prigovore na javne zdravstvene ustanove o lošim higijenskim uvjetima i neljubaznom osoblju. Analizom je pokazano da je u nekima od njih pronađena MRSA.

- Bolničko osoblje i oprema redovito se kontroliraju, a posljednji mikrobiološki testovi su uredu - izjavila glasnogovornica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) Biljana Jandrić nakon što je nedavna smrt tri bebe u klinici u Mainzu aktualizirala pitanje higijene u bolnicama, piše DW-World.

Iako se ističe kako je higijensko-epidemiološka situacija nije nimalo zabrinjavajuća, brojni pacijenti anonimno su uputili prigovore na javne zdravstvene ustanove o lošim higijenskim uvjetima i neljubaznom osoblju što se posebno odnosi na ginekološku bolnicu u Koševu. Prema svjedočenjima nekih od pacijenata, u toj je bolnici osoblje ostavljalo žene da čekaju i do dva sata, da leže u vlastitoj krvi dok netko ne bi došao promijeniti posteljinu.

Slučajevi zaraze MRSA bakterijom

MRSA bakterije: Otporne na
sve vrste antibiotika

Međutim, slučaj ginekološke klinike u Koševu izazvao je pravu paniku među građanima Sarajeva kada se u njoj nedavno pojavila opasna bakterija MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Slučaj je ispitao i tim liječnika, a prema riječima dr. Azre Čamdžića, kod pet porodilja na prijemu ustanovljeno je da su s nalazom MRSA došle od kuće.

- Tako su četiri bebe odmah po porodu imale MRSA - rekao je dr. Čamdžić.

Državna inspekcija također je reagirala, a provedeni nadzor u više bolnica pokazao je da manji broj konačnih nalaza nije odgovarao sanitarno-higijenskim standardima. Od 151 brisa koji su uzeti od zaposlenika u bolnici za ginekologiju, analizom je kod tri pronađena bakterija MRSA. Kada i na koji način je došlo do zaraze, nije poznato.

U Belgiji umro pacijent zaražen superbakterijom iz Južne Azije

Opasna bakterija otporna na antibiotike iz Indije stigla u Europu


  • Autor: P.R.
  • Photo: flickr
  • Datum: četvrtak, 26. kolovoza 2010. u 09:40
 

      
Zadnje vijesti
Svijet Rusija zatvorila četiri McDonald'sa!

Rad četiriju objekata tog lanca brze prehrane, među kojima je i restoran u samom središtu Moskve, na dva koraka od Kremlja, "privremeno je prekinut", dodaje se u priopćenju.

Svijet Snimka likvidacije novinara je AUTENTIČNA! 'Ovo je napad na SAD!'

"Definicija terorizma je političko nasilje, nasilje kojem je svrha političko djelovanje. Moramo obilježiti taj datum jer je to prvi teroristički napad IS na SAD", naglasio je Morell.

Svijet Travarica proširila ebolu: 'Tvrdila je da ima moć izlječenja ebole, a onda je nastao pakao'

"Oboljeli iz Gvineje prelazili su granicu kako bi ih liječila ta žena", dodao je on. "Zarazila se i umrla. Tijekom sprovoda zarazile su se i žene iz okolice."

Svijet Nakon obiteljske tragedije Papa prvi put u javnosti: 'Hvala vam na sućuti i molitvama!'

Papa je kazao: "Čak i papa ima obitelj. Bilo nas je petorica braće, imam 16 nećaka i jedan od njih imao je prometnu nesreću. Njegova supruga i dvoje djece, jedno od dvije godine, drugo od nekoliko mje

Izdvojeno
Najčitanije