Screenshot/Twitter

SVIJET: 3.3 milijuna Amerikanaca u tjedan dana dobilo otkaz. Stručnjaci tvrde da je to tek početak

Autor: Dnevno

Jutrošnji podaci pokazuju kako je u svijetu zabilježeno 471.759 slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo je 21.297 osoba, a izliječeno je 114.696 osoba.

Situacija u Kini se smiruje, nema lokalne transmisije, a svi prijavljeni slučajevi su uvezeni.

S druge strane, Europa je i dalje žarište pandemije koronavirusa. Italija ima 76.386 slučajeva zaraze koronavirusom. Slijedi ju Španjolska s 49.515 oboljelih.

Rapidno raste broj zaraženih u SAD-u, ukupan broj iznosi 69.171.

Situaciju u svijetu pratite uživo na Dnevno.hr…

Gotovo 3,3 milijuna Amerikanaca prijavilo se za naknadu za nezaposlene prošlog tjedna. To dodatno potresa ekonomiju u situaciji s kojom se Sjedinjene Američke Države još nisu suočile, piše New York Times.

Podaci koje je objavilo američko ministarstvo rada prve su konkretne brojke koje govore o šteti u američkom gospodarstvu koja je nastala zbog pandemije koronavirusa.




Usporedbe radi, prije samo tri tjedna jedva 200 tisuća ljudi prijavilo se za naknade za nezaposlene.

Šokantan broj otkaza ne pokazuje stvarnu sliku udara na američku ekonomiju jer je mnogo radnika na nepuno radno vrijeme, samozaposlenih ili onih koji rade na ugovore o djelu nemaju pravo na naknadu.

Stručnjaci predviđaju da je to tek početak te da će sljedeće brojke biti još poražavajuće.




Nedostatak zaštitnih sredstava u Sloveniji

Slovenski mediji upozoravaju da se na nedostatak zaštitnih sredstava žale u skoro svim zdravstvenim ustanovama, ali i u domovima umirovljenika koje je zahvatila epidemija. Također, navode da bi što hitnije trebalo osigurati veće količine maski FFP2 i FFP3, a osobito veći broj respiratora i sustava za kisik.

Kako je novinarima rekao zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan, prednost pri raspodjeli tih sredstava imaju zdravstvene ustanove, domovi umirovljenika te drugi koji su na prvoj liniji borbe s infekcijom.

Vojvodina, Novi Sad

U Vojvodini 41 osoba ima Covid-19, od toga ih je polovica s teritorija Novoga Sada. U Novom Sadu se priprema prostor za masovni prihvat oboljelih s blagim simptomima bolesti, prenose vojvođanski mediji.

Poslije Beograda, Niša i Valjeva, Novi Sad je potencijalno najugroženiji grad, rekao je za Radio televiziju Vojvodine predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović. “Prebrodit ćemo sva iskušenja ako se budemo pridržavali svih propisanih mjera“, tvrdi Mirović.

Šef stožera u Italiji u karanteni

Glavni čovjek u borbi protiv koronavirusa, Angelo Borelli, negativan je na Covid-19.

Borrelli je od srijede u karanteni zbog povišene temperature i pati od blažeg oblika gripe. Radi od kuće te je u stalnom kontaktu s s kriznim stožerom.

Netko drugi će dnevno izvještavati naciju o razvoju epidemije.

Egipat

Egipat je krenuo u čišćenje područja oko piramida u Gizi, dok vlasti rade na dezinfekciji turističkih lokacija koje su zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

Naime, radnici s maskama na licu i u rukavicama čistili su područja oko piramida, ured za prodaju karata i centar za posjetitelje iako same ogromne kamene građevine nisu čistili.

Screenshot:Twitter

Putnički letovi su otkazani, osim onih kojima se u domovine vraćaju posljednji preostali turisti.

Austrija

Do sada su u Austriji od zaraze koronavirusom umrle 42 osobe.

Trenutno je 6.001 zaraženih, priopćio je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober.

“To je porast od 13,6 posto u usporedbi s prethodnim danom. Naš cilj je da ova vrijednost padne u jednoznamenkasto područje”, navodi Anschober.

Također, objasnio je kako je Austriji dalje cilj da se ne probiju bolnički kapaciteti kao što se to dogodilo u Italiji i Španjolskoj.

Crna Gora

Još je 14 osoba zaraženo koronavirusom u Crnoj Gori, što znači da ih je ukupno 67, priopćio je u četvrtak Institut za javno zdravlje.

Radi se o većinom uvezenim slučajevima, kažu epidemiolozi.

“Koliko je kontakt opasan govori i podatak da je, zasad, iz samo dva uvezena slučaja proizašlo 28 drugih. Jedan slučaj je započeo lanac obolijevanja kod 15, a drugi kod još 13 ljudi”, navode iz Instituta.

Indonezija

Indonezija je potvrdila 103 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je sad ukupnan broj u toj zemlji 893.

U Indoneziji je umrlo 78 ljudi, a ozdravilo je 35.

Rusija

Rusija od petka zabranjuje redovne i charter letove iz Rusije u druge zemlje i obratno u sklopu napora da suzbije širenje zaraze koronavirusom.

Zabrana stupa na snagu u četvrtak u ponoć prema moskovskom vremenu. Iznimka su letovi kojima se Rusi vraćaju iz inozemstva u domovinu, prenosi CNN.

Republika Srpska

Alen Šeranić, ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, navodi kako je u Republici Srpskoj zaraženo novih sedam osoba od koronavirusa. Ukupan broj u RS-u pozitivnih na koronavirus je 121 osoba, piše Dnevni Avaz.

Testirano je 75 osoba, a sedam je bilo pozitivno. Radi se o tri žene i četiri muškarca

Slovenija

Borut Pahor, slovenski predsjednik, rekao je kak je suglasan da se na južnu granicu pošalje vojska zbog opasnosti ilegalnih migracija, ali tek nakon što se za to osigura potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Pahor je rekao da se slaže s aktivacijom 37. članka Zakona o obrani koji je donesen u vrijeme masovne migrantske krize, a kojim vojska može dobiti policijske ovlasti u čuvanju granice, ali tek nakon što vlada za to osigura suglasnost zastupničkih skupina u parlamentu.

“Jako je važno da bez obzira na izvanredne prilike očuvamo osjećaj za demokraciju i poštovanje demokratskih standarda jer se ni u ovoj situaciji ne mogu privremeno ukinuti demokratska pravila”, kazao je Pahor, dodavši da su rezerve i različita mišljenja o aktivaciji vojske legitimni te da većinu u parlamentu valja argumentima uvjeriti da je taj potez potreban.

Srbija

Prema posljednjim, jučerašnjim, informacijama Ministarstva zdravstva, u Srbiji su registrirana ukupno 384 potvrđena slučaja COVID 19, a preminule su još dvije osobe od posljedica zaraze koronavirusom, piše Blic.

U Srbiji je do sada umrlo šest osoba.

Slovačka

Slovački je parlament u srijedu odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup zaštićenim podacima o mobilnim telefonima građana tijekom pandemije koronavirusa.

Sa 91 glasom za i 43 protiv, doneseni amandman će državnim zdravstvenim vlastima omogućiti upotrebu podataka o lokaciji mobilnih telefona za praćenje kretanja i sastanaka osoba zaraženih korona virusom.

Vladajuća četverostranačka koalicija na čelu s konzervativcem Igorom Matovićem, koja je na vlasti od subote, želi provjeriti krše li se propisi za vrijeme karantene. Ako bi osoba bila pozitivno testirana na COVID-19, bolest uzrokovanu virusom, nove mjere bi upozorile na ljude s kojima je zaražena osoba došla u kontakt.

Japan

U srijedu su u Japanu s 98 novih slučajeva zabilježili najveći porast broja zaraženih korona virusom u jednom danu.

Guverner Tokya pozvao je ljude da ostanu kod kuće i izbjegavaju izlazak. No, čini se kako građani ignoriraju upozorenja.

Kina

U Kini je na kraju srijede potvrđeno 67 novih slučajeva, no svi novi su uvezeni. Ukupan broj zaraženih popeo se na 81,285, a umrlih je 3287, šest više nego dan ranije, priopćila je u četvrtak Nacionalna zdravstvena komisija.

Broj novooboljelih naglo se smanjuje nakon što je u veljači prošao vrhunac epidemije.

Njemačka

Broj mrtvih u Njemačkoj porastao je na 198, javlja BBC. Njemačka ima 36.508 slučaja zaraze, 5000 više u odnosu na dan ranije.

Amerika

SAD izvijestile su o najmanje 65 273 slučaja novog koronavirusa i 938 smrtnih slučajeva, prenosi CNN.

Zbroj uključuje slučajeve iz svih 50 država.  233 smrtna slučaja prijavljena su u srijedu širom zemlje.

Španjolska

U Španjolskoj produljuju izvanredno stanje do 14.travnja. Tamo je stanje sve teže, javlja se sve veći broj zaraženih, a bolnice su prenatrpane. Broj umrlih, točnije 3647, prerastao je broj umrlih u Kini od koje je i krenula epidemija.

Španjolci premašili Kinu po broju smrtnih slučajeva, u Sloveniji umrla peta žrtva koronavirusa

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.