Flickr

ZVIZDIĆ O PELJEŠKOM MOSTU: ‘Nekorektan i nedobrosusjedski postupak Hrvatske’

Autor: Hina

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizidić najavio je u ponedjeljak kako će osobno tražiti od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne gradi Pelješki most sve dok se ne riješi otvoreno granično pitanje između dvije zemlje kao i da će to isto zatražiti od Europske komisije.

U Zvizdićevoj izjavi dostavljenoj medijima u BiH u povodu potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta ističe se kako je začuđujuće to što je Hrvatska odlučila ignorirati otvorena pitanja i upriličiti potpisivanje tog dokumenta.

“To predstavlja nekorektan i nedobrosusjedski postupak, koji ne uvažava međunarodne standarde i činjenice i interese države BiH”, Zvizdićevo je stajalište.

Presjedatelj Vijeća ministara BiH podsjeća kako je u rujnu prošle godine uputio pismo hrvatskom premijeru Plenkoviću, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i europskoj povjerenici za regionalnu politiku Corini Cretu izvjestivši ih da “ni jedno tijelo vlasti u BiH nikada nije dalo suglasnost za gradnju Pelješkog mosta i da utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru jeste i ostaje nužan preduvjet da bi se takav projekt uopće realizirao”.

Zvizdić pojašnjava kako je očekivao da će se nakon toga organizirati sastanak na stručnoj razini radi definiranja, verificiranja i prihvaćanja međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati bosanskohercegovačko more nad kojim BiH ima puni suverenitet s otvorenim morem, u skladu sa Konvencijom UN-a o pravu mora.

“Začuđuje da je sve napore i BiH i Europske komisije da se ostvari dijalog i da se ovaj problem riješi u obostranom interesu, vlast u Hrvatskoj ignorirala i odlučila danas potpisati ugovor o izgradnji, ne obazirući se na relevantne činjenice i spor koji postoji i koji će se ovakvim odnosom susjeda samo komplicirati i uvećati jer ćemo svim dostupnim pravnim sredstvima uporno nastaviti da tražimo zagarantirano pravo pristupa BiH otvorenom moru”, stoji u Zvizdićevoj izjavi.

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su u ponedjeljak ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).




Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan.

Premijer Andrej Plenković izjavio je uoči potpisivanja tog ugovora da je Pelješki most projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.