Twitter

WIKILEAKS OBJAVIO: S odgovornima za terorističke napade u Parizu i Bruxellesu povezan bosanski ekstremist?

Autor: dnevno.hr

Uz još nekoliko državljana BiH Beganović je osumnjičen za veze s terorističkim organizacijama i ekstremnim skupinama. Beganović je i administrator islamističkog portala SAF, koji uređuje sa još nekoliko sličnih medija u BiH.

WikiLeaks je objavio kako je glavna veza za napade Parizu i Bruxellesu bio građanin BIH Ezher Beganović. Srbijanski Blic, pozivajući se na američki portal Veterans Today. navodi i kako je Beganović bio dio Bugojanske terorističke skupine, koja je u BIH sudjelovala u postavljanju eksploziva, te i u napadima na policajce i hrvatske povratnike.

Već su ranije braća Halid i Ibrahim El-Bakravi i Najm ol Sha’rawi, počinitelji terorističkih napada u Bruxellesu, povezani s glavnim počiniteljem napada u Parizu. A kako podsjeća navedeni medij, s bosanskim državljaninom Ezherom Beganovićem održavali su internetsku vezu.

Uz još nekoliko državljana BiH Beganović je osumnjičen za veze s terorističkim organizacijama i ekstremnim skupinama. Beganović je i administrator islamističkog portala SAF, koji uređuje sa još nekoliko sličnih medija u BiH.

SAF je ranije negirao povezanost sa terorističkom organizacijom Islamska država, piše Blic.  Dževad Galijašević koji je stručnjak za borbu protiv terorizma upozorava da SAF uređuju oficiri zločinačkog odreda “El mudžahedin” Abusamed Bušatlić i Ezher Beganović, te da za ovaj portal piše antisemitski orijentirani Fatmir Alispahić.

Osim toga, Galijašević tvrdi da se u Sarajevu, nalazi komunikacijska ruta koja povezuje Mosul i Raku. Navedena dva grada su najvažniji centri Islamske države.

“Najvažnija poruka i važan korak za Europu je vojni obračun s islamskom kvazidržavom u Siriji i Iraku, ali nije jedini. Mora se nastaviti s operativnim punktom i logističkom bazom u BiH. To djelovanje prema takozvanoj ‘Bosanskoj mreži’ podrazumijevalo bi samo dosljednu primjenu sigurnosnih procedura i konvencionalnih sigurnosnih mjera, koje Evropa mora iznuditi od vlasti u BiH”, rekao je Galijašević.

I za samu radikalizaciju u BiH stručnjak za terorizam istče ulogu Beganovića.




“Mora se onemogućiti propaganda raznih islamističkih portala i ekstremističkih tiskanih izdanja, magazina SAF, glasila mudžahedina iz BiH, gdje je predjsednik uprave Abdusamed Bušatlić, a glavni urednik Ezher Beganović, koji su bili časnici zloglasnog Odreda ‘El Mudžahedin’. Također, mora se onemogućiti i propaganda zabranjene Aktivne islamske omladine povezane sa napadom na SAD 11. oktobra 2001. godine”, rekao je Galiješević.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.