Davor Javorovic/PIXSELL

VUČIĆ OPLEO PO HRVATSKOJ: ‘To je mjesto povampirenja ustaške ideologije! Srbin više neće u jamu!’

Autor: dnevno.hr

"Nikada više nikome nećemo dopustiti ni Jasenovac ni Jadovno ni Jastrebarsko, ali ni 'Oluju'. Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt", kazao je Vućić.

Okupljanje u mjestu Donja Gradina Vlade Srbije i Republike Srpske (RS) zajednički su organizirali okupljanje. Tamo su tijekom Drugog svjetskog rata provođena pogubljenja zatočenika ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac

U petak je predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić u Donjoj Gradini u Bosni i Hercegovini zaoštrio retoriku na račun Hrvatske opisavši je kao “mjesto povampirenja ustaške ideologije”, a istodobno je zaprijetio kako “neće dopustiti novu ‘Oluju'”.

Vučić je kazao kako se i danas na Srbe ponovo pokušava “nasaditi krivnja” jer se sjećanjem na ustaške zločine pokazuju upornima, jer ne odustaju i jer pamte. Istaknuo je kako je danas pred RS i Srbijom zadaća utvrditi točan broj Srba stradalih u NDH.

“To moramo uraditi i zbog povampirenja ustaške ideologije u suvremenoj Hrvatskoj”, kazao je srbijanski premijer.

Dodao je kako svi mogu posvjedočiti da se “iz ponora povijesti na pozornicu ponovo vraćaju ideje nekadašnje NDH”.

“Nikada više nikome nećemo dopustiti ni Jasenovac ni Jadovno ni Jastrebarsko, ali ni ‘Oluju’. Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt”, kazao je Vućić.

Ustvrdio je istodobno kako Srbija time nikome ne prijeti i želi mir i najbolje odnose s onima “koji su htjeli da Srba nema”.

“Želimo biti svoji na svome i živjeti svoje srpske živote u srpskim opancima i pod srpskom kapom”, poručio je Vučić koji je u govoru koristio i sintagme poput one o “pokopanom srpskom dječjem svijetu” u Jasenovcu, a predbacio je Hrvatskoj i to što se u njoj danas brojni utrkuju dokazati kako im je djed bio ustaša.

Konstatirao je da su u konačnici pobijedili Srbi jer danas u Donjoj Gradini pjevaju “Bože pravde”.

Osim toga, Goran Latinović, predstavljen kao profesor povijesti iz Banje Luke, u istupu označenom kao sat povijesti na komemoraciji u Donjoj Gradini prije istupa Vučića i Dodika iznio je skandalozne i šovinizmom začinjene tvrdnje o tome kako se uništenje Srba planiralo stoljećima te kako je to zajednički projekt hrvatske politike i Katoličke crkve.

Zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca Latinović je opisao kao izravnog eksponenta ustaške ideologije.

“Granica na Drini ostao je ideal hrvatske nacionalne politike”, poručio je Latinović dodajući da se stoga danas “srpski nacionalni interesi ne brane na Drini nego na Uni”.

Okupljanje u Donjoj Gradini proteklo je uz potpuno ignoriranje činjenice da je to mjesto dio Bosne i Hercegovine. Bile su istaknute samo zastave Srbije i RS, a intonirana je jedino srbijanska državna himna.

Autor: dnevno.hr