en.wikipedia.org

PUTIN U SLOVENIJI: Hvala Sloveniji i Slovencima. Pahor: Terorizam prijeti Francuskoj i Njemačkoj, ali i Rusiji

Autor: dnevno.hr

U svom govoru na komemoraciji Putin je najprije kazao da zahvaljuje "prijateljskoj Sloveniji" koja, kako je rekao, uvijek gostoljubivo prima goste iz Rusije te održava prijateljstvo dvaju naroda i povijesne tradicije koje ih povezuju.

Popodne je ruski predsjednik Vladimir Putin doputovaou kraći posjet Sloveniji. Došao je na poziv slovenskog predsjednika Boruta Pahora, čiji je formalni povod obilježavanje 100. obljetnice smrti ruskih ratnih zarobljenika na planini Vršič kod Kranjske Gore, gdje ih je u ožujku 1916. godine zasula jaka snježna lavina.

Slovenski predsjednik Borut Pahor i ruski predsjednik Vladimir Putin poklonili su se u subotu na memorijalnoj svečanosti uz tzv. rusku kapelicu, na prijevoju Vršič u Julijskim Alpama, uspomeni na poginule ruske i sovjetske vojnike na slovenskom tlu u I. i II. svjetskom ratu, a u svojim govorima na komemoraciji referirali su se i na aktualna pitanja sigurnosti u Europi i svijetu.

U svom govoru na komemoraciji Putin je najprije kazao da zahvaljuje “prijateljskoj Sloveniji” koja, kako je rekao, uvijek gostoljubivo prima goste iz Rusije te održava prijateljstvo dvaju naroda i povijesne tradicije koje ih povezuju.

“Velika hvala Sloveniji i Slovencima za sve što ste učinili da se čuva uspomena na ruske žrtve ratova i na sve što su oni dali”, kazao je Putin, te dodao da ruska kapelica na Vršiču ostaje simbolom prijateljstva Rusije i Slovenije i njihovih naroda te njihove “zajedničke težnje za mirom, blagostanjem i prosperitetom”.

Među više od 2500 okupljenih bili su slovenski premijer Miro Cerar, predsjednik parlamenta Milan Brglez, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i više drugih ministara u vladi, više članova parlamenta, bivši predsjednici Milan Kučan i Danilo Tuerk, jedan od kandidata za novog glavnog tajnika UN-a koji navodno ima i potporu Rusije. Zabilježen je i dolazak bivše slovenske premijerske Alenke Bratušek, dok se nekadašnji premijer i čelnik oporbe Janez Janša nije odazvao pozivu da dođe na skup s ruskim predsjednikom.

Slovenski predsjednik Pahor je, spominjući strašne posljedice dvaju svjetskih ratova, izrazio bojazan da bi svijetu nakon dvaju ratova i velikih žrtava mogaozaprijetiti “treći svjetski rat” ili neka druga slična vrsta ugroze, posebno apostrofirajući terorističke prijetnje kojih više nije pošteđena ni Europa.

Svijet se mijenja i danas je teško klasično razlikovati rat i druge oblike ugroze poputterorizma i drugih oblika nasilja, ali protiv njih treba ujediniti sve sile i naći inovativne načine kako im se suprotstaviti, naglasio je Pahor, dodavši da suvremeni terorizam danas prijeti i Francuskoj i Njemačkoj, koje su važile kao sigurne zemlje, ali i Rusiji i Bliskom istoku te cijelom svijetu. Protiv njega trebaju se udružiti sve slobodoljubive snage i države, bez obzira na razlike koje među njima postoje.

Podsjetimo, Putin na ljubljanskom aerodromu Brnik nije dočekan vojnim počastima budući da posjet formalno ima komemorativni i neslužbeni karakter,  nego su ga pozdravili visoki članovi ruskog veleposlanstva, uključujući veleposlanika, te predstavnici Pahorova kabineta i državni slovenski protokol.

U koloni službenih vozila Putin se odmah uputio autocestom prema Vršiču, gdje će uz odavanje počasti žrtvama I. svjetskog rata zajedno sa Pahorom održati kraći govor.

Pahor i Putin predvečer će razgovarati na Brdu kod Kranja “u četiri oka”, prije svečane večere koju slovenski predsjednik priređuje za visokog ruskog gosta. Putin i Pahor sastat će se nakon toga i s brojim akreditiranim novinarima koji prate posjet.

Moskva očekuje da će se razgovarati i o bilateralnim i međunarodnim pitanjima, među ostalim i o sankcijama koji su Rusiji, ali i Sloveniji, koja misli da one nisu efikasne, nanijele štetu i pad trgovinske razmjene.
Planirano je da će Putin iz Slovenije otputovati kasno navečer. Ovo je njegov treći posjet Sloveniji, gdje se već 2001. godine susreo s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom Bushom, a 2011. godine vodio kao tadašnji premijer rusku gospodarsku delegaciju.

Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet Vladimira Putina Sloveniji izazvale suvelike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.