screenshot

Vijesti Ummeta ponovno aktivne: ‘Allahovom milošću naša nova stranica je na profesionalnom nivou’

Autor: dnevno.hr

Nakon što je tek kratkotrajno uklonjena, stranica je nastavila s ekstremnim sadržajem, a reakcije službi su izostale.

Ekstreman islamistički portal Vijest Ummeta koji je propagirao Islamsku državu i njihove zločine uklonjen je u svibnju s interneta, a na stranici na kojoj je bio portal navedena je poruka da je blog arhiviran ili suspendiran zbog kršenja uvjeta korištenja. Međutim, svega nekoliko dana kasnije taj je portal inkognito ponovno počeo s radom!

Putem nove stranice www.vijestiummeta1.wordpress.com, zahvaljujući besplatnom alatu za izradu stranica, ekstremisti su nastavili sa svojim objavama zbog kojih su se i našli na meti istrage.

“Naša nova stranica, na profesionalnom nivou, je, Allahovom milošću, otpočela sa radom. Ovo je službena stranica medija Islamske Države na bosanskom jeziku. Molimo Allaha da pomogne Islamsku Državu i njenu medijsku kuću i da bude trn u očima kjafira, murteda i munafika. AMIN!”, stoji na naslovnici Vijesti Ummeta.

Naslovi poput “Vrste šehidskih operacija – Infografski prikaz”, “Obama lažov”, “Novinska Agencija Amaq – Vojnici Islamske Države zauzeli područje Ša’ir” i “Šehidske operacije u Iraku i Siriji za mjesec april, 2016. godinu” veličaju islamistički ekstremizam, a institucije – šute. Nakon što je tek kratkotrajno uklonjena, stranica je nastavila s ekstremnim sadržajem, a reakcije službi su izostale. Podsjetimo, sadržaj ove stranice više je puta upućivao prijetnje smrću brojnim osobama iz BiH.

Prema pisanju N1 televizije, jedan od glavnih umova portala bio je Nedžad Balkan uz skupinu osoba iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Stranica je, navodno, uređivana iz Švicarske, Austrije, Švedske. Međutim, to nije potvrđeno.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.