Screenshot Youtube CIN

(VIDEO) UHVAĆENI: BiH političari zarađuju na lažnom smještaju – pogledajte njihove reakcije kada ih se suoči s lažima

Autor: dnevno.hr

Novinari CIN-a otkrili su dio političara koji 'zarađuje' varajući sustav lažnom prijavom boravišta, a njihove reakcije možete pogledati u videu

Delegati Federalnog parlamenta su za dvije i pol godine naplatili više od 825.000 maraka za: smještaj, odvojeni život od obitelji i prijevoz do kuće. Većina njih koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist, otkrili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu.

Pojedini delegati ugovaraju najniže stanarine kako bi im ostalo što više novca od naknada. U velikom broju stanova koji su plaćeni za delegate, novinari CIN-a doznali su kako žive drugi ljudi: stanodavci i njihove porodice, djeca delegata ili drugi podstanari. Također, otkrili su kako su iznajmljeni stanovi često u starim i neuvjetnim kućama ili u predgrađima, daleko od zgrade Parlamenta FBiH, pa ih najmanje polovica delegata i ne koristi.

Oni nakon obaveza u Parlamentu obično putuju kući ili prespavaju u hotelu. Stanodavci su im često prijatelji, poznanici i stranačke kolege.

Dom naroda PFBiH ne provjerava da li delegati poštuju pravila o ovim privilegijama jer nemaju mehanizme nadzora niti kapacitete, pišu iz CIN-a.

Delegatu iz Goražda Sanelu Mušoviću građani već 17 mjeseci plaćaju smještaj i troškove za njegov rad u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH), iako već deset godina ima svoj stan u Sarajevu, piše CIN.

Na pitanje novinarke zašto nije živio u svom stanu, Mušević je zašutio, zacrvenio se, a potom na inzistiranje novinarke odgovorio ”nekada različiti porodični dogovori i obećanja vam utiču da nemate dostupnost nekretnini”.




Jedan od kontaktiranih delegata je i Zdravko Bešlić iz Posušja, član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH koji od Parlamenta prima 200 maraka za stan Rešada Kusturice u sarajevskom naselju Velešići. Novinari CIN-a su utvrdili da u stanu živi bivša Kusturičina supruga, a Bešlić najčešće plaća hotel.

”Spavao sam u hotelu jer je logično. Mi, uglavnom, delegati iz Kluba hrvatskoga naroda, dolje spavamo iz više razlog”, kaže Bešlić, objašnjavajući da mu je ispred hotela auto siguran od krađe.

Novinari CIN-a su Kusturicu pitali zašto izdaje stan u kojem živi njegova porodica, a on je odgovorio prijetnjom i psovkom: ”Šta to Vas briga! (…) Još jednom te vidim! Ja sam Vas ganj’o, mrtva će glava pasti! P…. Vam materina, još jednom dođite na vrata! Ja imam pravo, imam ugovor, plaćam porez”.




U stanovima zakupljenim za Fuada Hadžimehmedovića iz Tuzle i Željka Mirkovića iz Bihaća, članove SBB-a i SDP-a, žive i njihova djeca koja studiraju u Sarajevu. Obojica tvrde da u stanovima s djecom provode nekoliko dana tjedno. Hadžimehmedović kaže da Parlament ne plaća stan njegovoj kćerki, nego njemu.

”Ako ja iznajmim stan, pa može biti prazan, a da ja kažem kćerki da ide negdje drugo da živi? Ili šta”, komentirao je Hadžimehmedović.

Predsjedavajuća Doma naroda PFBiH i predsjednica Administrativne komisije Lidija Bradara kaže da je Komisija podigla visinu naknade jer je željela izjednačiti primanja delegata sa zastupnicima u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

„Ne možete diskriminirati svoje izaslanike, bez obzira kako to Vama izgledalo.“

Jedna od zanimljivijih izjava u videu je i ona delegata Admira Hadžipašića ”Za svoje pare spavam gdje ja hoću, a ne gdje mi odredi Parlament, haj ćao”.

Ljudima se ne može zabraniti da koriste rupe u sustavu koje mu sam sustav nudi. Pitanje je samo koliko je to korektno prema onim poštenim građanima koji taj proračun i pune.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.