screenshoot

(VIDEO) SUZE ZA BOŠKA I ADMIRU: Na današnji dan ubijeni sarajevski Romeo i Julija, ovo je njihova priča

Autor: Snježana Vučković

Prošlo je točno 25 godina otkako su u Sarajevu mučki ubijeni Boško Brkić i Admira Ismić. Ovaj, tada mladi i zaljubljeni par, svjetska je javnost prozvala “sarajevskim Romeom i Julijom”, po njima su snimani filmovi, o njima pisane knjige… Ipak, većina ljudi nikada nije doznala o nesretnom paru Bošnjakinje i Srbina koji su mislili da ljubav uvijek pobjeđuje. Napuštajući Sarajevo, prvo je na mostu Boška usmrtio hitac, a odmah za njim pogođena je Admira… Teško ranjena, dopuzala je do mrtvog Boška, zagrlila ga i umrla. Njihova tijela ležala su na mostu punih sedam dana…

Iako je Admira bila Bošnjakinja, a Boško Srbin, oboje su odgajani tako da ne znaju za razlike među ljudima. Rođeni su 1968. godine u Sarajevu, a ljubavnu vezu su započeli sa 16 godina.

Kada je u BiH 1992. započeo rat, Boškovi roditelji su napustili Sarajevo, a iako je Boška njegova majka Rada molila da krene s njima, on nije htio ostaviti djevojku Admiru, vjerujući da će rat brzo završiti i da će se nastaviti sa normalnim životom.

U svibnju 1993. godine ipak su odlučili zajedno napustiti grad, pa je između Vojske RS-a i Armije RBiH dogovoreno da će ovaj par biti pušten na drugu stranu, te da će moći prijeći na Grbavicu preko Vrbanja mosta, današnji Most Suade Dilberović i Olge Sučić.

Njihovi roditelji su ih podržavali u svim trenucima osim kada su krenuli ka slobodi…




 

Prvu reportažu o tragičnoj smrti dvoje mladih i zaljubljenih prenio je američki reporter Kurt Schork, u kojoj je tvrdio da je postojao dogovor obje strane, i bosanske i srpske, da mladi par pređe liniju razgraničenja.

“Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio”, napisao je Schork.




Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Dok je drugi metak pogodio Admiru koja je, iako teško ranjena, smogla snage i dopuzala do Boška, zagrlila ga i izdahnula.

Prizor ubijenog, ljubavnog para, u sekundi je obišao svijet, a njihova zagrljena tijela sedam dana su stajala na mostu i nitko ih se nije usudio skloniti.

Osmi dan Vojska RS-a je natjerala zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu, a sahranjeni su na groblju u Lukavici.

Osim dokumentarnog filma “Romeo i Julija u Sarajevu”  kojeg je režirao John Zaritsky, rock grupa “Zabranjeno pušenje” je 2013. opjevala je tragičnu priču mladog para u pjesmi “Boško i Admira”.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.