Damir Borovčak

U Sarajevu o žrtvama Macelja – razotkrivanje strašnih komunističkih zločina

Autor: Dnevno.hr/ Damir Borovčak

Naglašeno je da ovo predstavljanje nema za cilj širenje nikakve mržnje ili želje za osvetom, već je cilj razotkriti istinu o strašnim komunističkim zločinima

U Sarajevu su ovog tjedna članovi Udruge Macelj 1945. predstavili rad udruge i kao rezultat svoju monografiju. To je učinjeno u Sarajevu prvenstveno iz duboke sućuti i poštovanja nevinih žrtava svećenstva iz Vrhbosanske biskupije i iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Dvanaest svećenika i fratara od ukupno 21 svećeničke žrtve u Macelju, čine natpolovičnu većinu svećeničkih žrtava ubijenih u Macelju u noći 4. na 5. lipnja 1945. Zajedno sa tri franjevca iz Hercegovačke provincije broj žrtava iz susjedne Bosne i Hercegovine penje se na tri četvrtine svećeničkih žrtava nad kojima se nemilosrdni ubojica u toj krvavoj noći sotonski iživio.

Domaćin predstavljanja bila je Vrhbosanska nadbiskupija. Udruga Macelj 1945. predstavila je monografiju predvođena predsjednikom dr. Stjepanom Bačićem. Uz predsjednika u Sarajevo su doputovali potpredsjednik Udruge fra Drago Brglez, predsjednik NO prof. Mihovil Bogoslav Matković, član SO Zdravko Čepo te autor i urednik monografije Damir Borovčak. Monografija se s video prikazom predstavila u dvorani Katoličkog školskog centra “Sv. Josip” u Sarajevu, kojoj je uz ostale posjetitelje nazočio veći broj katoličke mladeži predvođen upraviteljem centra.

Na početku predstavljanja nazočne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić. Predstavljanje monografije uvodom je započeo predsjednik Udruge dr. Stjepan Bačić, koji je istaknuo da su poticaj dolaska u Sarajevo bile upravo komunističke žrtve nad svećenstvom, koje potiču pretežito iz župa Bosne i Hercegovine. Potom su monografiju Macelj 1945. predstavili prof. Mihovil Bogoslov Matković, fra Drago Brglez, graditelj svetišta i autor monografije Damir Borovčak.

Kardinal Puljić također se i na kraju predstavljanja obratio nazočnima te s biranim riječima zahvalio članovima Udruge Macelj 1945. na dolasku i promicanju strašne istine o ubijanjima poslije Drugog svjetskog rata.

Predstavljanju su nazočili pomoćni biskup dr. Pero Sudar, koji je ove godine početkom lipnja u Macelju predvodio spomen misu. Također nazočio su Ivan Del Vechio veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak u Sarajevu.

Naglašeno je da ovo predstavljanje nema za cilj širenje nikakve mržnje ili želje za osvetom, već je cilj razotkriti istinu o strašnim komunističkim zločinima koji su desetljećima prešućivani i skrivani od javnosti. Već je i ranije trebalo istini pogledati u oči, s pietetom i poštovanjem prema žrtvama. Pri tome značajnu ulogu imaju i mediji. Iako su bili obaviješteni, slično kao i u Hrvatskoj kad su teme o zločinima iz doba komunizma u pitanju, sarajevski se mediji nisu odazvali.

Autor: Dnevno.hr/ Damir Borovčak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.