opixabay.com

Tko će preuzeti odgovornost u slučaju neželjenih posljedica?

Autor: Danijel Ivanković / 7dnevno / 7. listopada 2016.

Za razliku od hidžaba, kod osoba koje nose burku i ne može se tako lako utvrditi je li riječ o muškarcima ili ženama. Ispod burke vrlo lako mogu biti i teroristi koji će sutra baciti bombu i ubiti nedužne ljude! Ukoliko vjerski vođe potpišu za nošenje burke, onda bi trebali snositi i punu odgovornost za takav čin

Burka je posljednjih mjeseci sve učestalija pojava na ulicama bosanskohercegovačkih gradova. Stigla je, naravno, dolaskom Arapa u ovu zemlju. Tako se u zadnje vrijeme već vode rasprave treba li taj odjevni predmet zabraniti ili ne, jer kao što znamo u nekim je europskim zemljama dopuštena uporaba burke, u nekima nije.

Ponajprije bi trebalo razgovarati s religijskim vođama u državi čije vjerske zajednice propagiraju burku, pa ako oni kažu da trebamo ozakoniti burku, onda bi valjda oni trebali i potpisati svoju odgovornost u slučaju svih eventualnih problema koji mogu proizaći zbog burke.

Pitanje odgovornosti

Primjerice, za razliku od hidžaba, kod osoba koje nose burku i ne može se tako lako utvrditi je li riječ o muškarcima ili ženama. Ispod burke vrlo lako mogu biti i teroristi koji će sutra baciti bombu i ubiti nedužne ljude! Ukoliko vjerski vođe potpišu nošenje burke, onda bi oni trebali i snositi punu odgovornost za takav čin. Pitanje je jesu li vjerski vođe u BiH, svatko za svoju religiju, spremni potpisati nešto takvo?

Koliko je dobro ozakoniti burku u Bosni i Hercegovinu, posebno u vrijeme kada se vraćaju mnogi građani ove zemlje s ratišta u Siriji, uistinu je pitanje za razmatranje i dublju analizu. Nije isključeno da je među tim povratnicima i neki novi “Bin Laden” koji ima tko zna kakve pobude, a lakše će ih sigurno realizirati ako mu još dopustite da se šeta u burki.

U cijelom svijetu imamo tolike države s toliko različitih zakona, no zna se kako se u svakoj državi trebaju poštivati njezini zakoni, pa zašto bi i Bosna i Hercegovina onda bila izuzetak? Znamo koliki je utjecaj religija u našem društvu, pa bi se upravo stoga vjerski vođe trebali uključiti u ozbiljne rasprave o ovakvim pitanjima. Ako uistinu toliko nešto žele, neka im se želje i ispune, ali uz punu njihovu odgovornost za eventualne neželjene posljedice.

Slučaj iz Amerike

Imamo slučaj iz Amerike kada je nekom biznismenu uslijed jakog nevremena na moru stradala jahta. On se nakon toga javio predstavnicima tamošnje crkve i pitao ih jesu li oni Božji predstavnici na zemlji? Oni nisu znali zašto ih pita, ali sretni što ima ljudi koje zanimaju takve stvari, s radošću odgovoriše da – jesu. Potom ih je pitao, bi li oni njemu potpisali na papir kako su predstavnici Boga na zemlji, pa oni tako i učiniše.

Čovjek je bio utjecajan i moćan, te je predmet predao na sud. Tužio ih je zbog nevolje koja ga je snašla na moru. I dobio je presudu. Crkva je morala isplatiti veliku novčanu odštetu, pa im nakon toga više nikada nije palo na pamet da nešto slično potpišu.

E, zbog toga bi i ovi naši morali potpisati da će snositi odgovornost ako zbog burke ili nečeg drugog sutra netko doživi štetu bilo kakve vrste. To je tako jednostavno, pa tko voli, neka izvoli.

Autor: Danijel Ivanković / 7dnevno / 7. listopada 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.