Wikipedia

SUSJEDI ZABRINUTI: U Srbiji nestaje 1.200 sela

Autor: Hina

“Nema napretka Srbije bez sela”, poručio je akademik SANU

Broj stanovnika smanjuje se u 86 posto srpskih sela, a oko 1.200 sela u procesu je nestajanja i obuhvaćaju površinu jednaku Kosovu, istaknuto je u petak na skupu Hrana za Europu u lječilišnom mjestu Vrdnik u Vojvodini.

Profesor dr. Dragan Škorić, predsjednik Odbora za selo Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU), upozorio je da su, osim negativnog demografskog trenda, ključni problemi loš ekonomski položaj sela, usitnjenost posjeda i sve brojnija staračka domaćinstva.

“Sada u Srbiji ima više od 50.000 praznih kuća i još tri puta toliko (kuća) koje se ne koriste”, rekao je Škorić ilustrirajući propadanje srpskog sela.

Od 4.709 naselja, njih 1.200 u procesu je nestajanja jer svako to selo ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 posto broj stanovnika opada.

Obrazlažući nacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju Srbija 2040., koji se odnosi na poljoprivredu i prehrambenu industriju Srbije, Škorić je naglasio da su “samo u oblasti stočarstva potencijali 24 milijarde dolara do 2040. godine”.

“Nema napretka Srbije bez sela”, poručio je akademik SANU.

Na dvodnevnom forumu Hrana za Europu beogradskog Ekonomskog instituta (EI) sudjeluju uz znanstvenike, ekonomiste i gospodarstvenike predstavnici resornih institucija i vlade Srbije.




Uspoređujući komparativne i strateške prednosti Srbije i zemalja u regiji, sudionici skupa upozorili su da Hrvatska ima znatno veći agrarni proračun za razvoj ruralnih područja, a da je Rumunjska među vodećima u Europi s rastom BDP-a približno osam posto, za razliku od Srbije u kojoj se očekuje rast od 1,5 do dva posto.

Financijski direktor Atlantic grupe za Srbiju i Makedoniju Zoran Daljević rekao je da poduzeća iz te skupine u Srbiji povećavaju proizvodnju i izvoz.

Daljević je rekao da je Atlantic grupi, kao važnom sudioniku u proizvođačkoj i prerađivačkoj djelatnosti na tržištu Srbije, “dugoročno bitna sirovinska baza, dobra zakonska regulativa, potpora države u izvozu”, kao i moderniziranje agrobiznisa kroz digitaliziranje u poljoprivredi.




Srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će vlada za 2018. godinu znatno povećati proračun namijenjen agraru, ne navodeći moguće svote.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.