flickr.com

Srpski mediji o slučaju ‘špijunaže’: Počeo je hladni rat između Hrvatske i Srbije, odnosi nikada nisu bili gori!

Autor: dnevno.hr

U rješavanju konflikata mogla bi posredovati i Europska unija. U suprotnom, ne treba očekivati otopljenje odnosa", smatra srpski vojni analitičar.

Nakon što je hrvatski “špijun” Čedo Čolović uhićen u Srbiji, srpski mediji raspisali su se o početku hladnog rata na relaciji Beograd-Zagreb, koji više nije samo verbalni. Blažavanje tenzija mogla bi da donijeti jedino EU, smatraju.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESID) za srpski je Blic kazao da suodnosi između dviju zemalja vrlo loši te da , sve od rata, nisu bili gori.

“Istovremeno, nema ozbiljnih naznaka da bi uskoro moglo doći do poboljšanja, a takva volja posebno se ne vidi u Hrvatskoj. Problem bi mogli ublažiti jedino tamošnji izbori, nakon kojih bi tenzije između dviju zemalja mogle splasnuti. U rješavanju konflikata mogla bi posredovati i Europska unija. U suprotnom, ne treba očekivati otopljenje odnosa”, smatra Klačar.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kazao je da hladni rat između Srbije i Hrvatske odavno traje.  “Imamo kontinuirane tenzije i političko zaoštravanje”, smatra Popov koji dodaje da je uhićenje Čolovića nekako došlo u čudnom trenutku.

“Nekako je čudno da se Čolović pojavljuje u trenutku kada su odnosi Hrvatske i Srbije toliko poljuljani “, ocijenio je Popov.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da bi nakon najnovijeg zaoštravanja odnosa dvaju zemalja, tenzije možda mogle splasnuti, ali pod određenim uvjetima

“Treba vidjeti rezultate istrage i težinu slučaja, ali važno je da bi se sada mogao otvoriti prostor za razmjenu potjernica. To bi moglo voditi normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije”, kazao je.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.