Srbijanski predsjednik želi dignut spomenik Slobodanu Miloševiću, ali se boji

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Republike Srbije ideju bi najradije prihvatio, ali, kako prenose mediji, kaže da se boji da "oni koji skrnave sve po Srbiji ne bi ostavili na miru ni spomenik Slobodanu Miloševiću".

Srpska javnost podijeljena je oko ideje o podizanju spomenika nekadašnjem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Predsjednik Republike Srbije ideju bi najradije prihvatio, ali, kako prenose mediji, kaže da se boji da “oni koji skrnave sve po Srbiji ne bi ostavili na miru ni spomenik Slobodanu Miloševiću”.

“Podržavao sam njegovu borbu i osuđivao ga kad se povlačio bez razloga. Spomenik ne smije dijeliti Srbiju, već je ujedinjavati”, rekao je Nikolić beogradskom listu Kuriru.

Ideja o spomeniku pojavila se nakon ocjena da je Milošević, kroz obrazloženje presude Haškog suda Radovanu Karadžiću, oslobođen optužbi da je bio dio zločinačkog pothvata u BiH za koji se sudilo nekadašnjem vođi bosanskih Srba.

Nakon što je ministar vanjskih poslova i vođa Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio kako “Srbija ne smije šutjeti” o tome da je njezin bivši predsjednik “oslobođen optužbi za ratne zločine u BiH”, socijalisti su zatražili spomenik svom bivšem predsjedniku i nekadašnjem šefu države.

Ta ideja izazvala je lavinu podijeljenih komentara na društvenim mrežama, od toga da je Milošević bio povijesna ličnost koja zaslužuje spomenik do poruka kako od tog spomenika neće ostati ni “cigla na cigli” bude li podignut.

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvoru Haškog tribunala na kojem mu se sudilo za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, uključujući za to što je bio dio zločinačkog poduhvata za etničko čišćenje i genocid u BiH.

Poslije poraza na izborima i velikih demonstracija 5. listopada 2000. Milošević je svrgnut s vlasti i uhićen 1. travnja 2001. Tadašnja vlada na čelu s ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem izručila ga je Den Haagu 28. lipnja iste godine.




Milošević se pred Haškim sudom branio bez odvjetnika, a preminuo je u pritvoru 11. ožujka 2006. od posljedica srčanog udara, ne dočekavši kraj dokaznog postupka i presudu.

Pokopan je u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.