Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbijanska premijerka: Srbiji je EU partner a Rusija prijatelj, ali bude li Srbija primorana, birati će EU!

Autor: Hina

Ocjene premijerke koje stavljaju EU ispred Rusije potaknule su veliku pozornost beogradskih medija

Srbijanska premijerka Ana Brnabić rekla je u utorak da je Srbiji partner Europska unija a da joj je Rusija prijatelj, donijevši drugi dan zaredom svojim izjavama o odnosu Beograda prema Bruxellesu i Moskvi novi vjetar u Srbiju.

Samo dan prije nego je rekla da je Srbiji “Europska unija partner, a Rusija prijatelj”, u intervjuu je poručila da će Srbija, bude li primorana, birati EU a ne Rusiju.

“Strateški cilj Beograda je ulazak u Uniju, dok s Rusijom ima duboko ukorijenjene bliske i prijateljske odnose”, rekla je Brnabić u intervjuu za BBC, objasnivši kako Srbija pokušava “održavati ravnotežu u izazovno vrijeme”.

Ocjene premijerke koje stavljaju EU ispred Rusije potaknule su veliku pozornost beogradskih medija, ali i oštre reakcije nacionalističko-konzervativne oporbe, poglavito radikala Vojislava Šešelja i Demokratske stranke Srbije (DSS).

“Nastavit ću put koji je počeo Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. Imamo emotivne veze sa Rusijom, zbog tradicije, kulture i vjere, ali EU je tamo kamo mi idemo – to je jasno”, rekla je Brnabić.

Radikali i DSS zatražili su da se o izjavama premijerke očituje donedavni premijer i aktualni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, inzistirajući da se o članstvu u Uniji pokrene javna rasprava u Srbiji.

Brnabić je u intervjuu za BBC podsjetila da je prethodna vlada “bila uspješna u pristupnim pregovorima s EU”, te da je dosad otvoreno 10 poglavlja, a dva su zatvorena.




“EU je naš partner i razumije naše veze s Rusijom”, ocijenila je Brnabić, niječući da je njezino imenovanje za šefa vlade samo Vučićeva maska  “jer će on i dalje rukovoditi zemljom”.

Ona je ustvrdila da joj se Vučić nije miješao u rad ni kad je bila na čelu ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

“Očekujem da će isto tako biti i dok vodim vladu”, rekla je Brnabić, poručivši kako Srbija sada ima predsjednika i premijera s istim ciljem.




Ona je, glede svoje seksualne orijentacije i činjenice da je prva gay osoba na čelu vlade “u jednoj konzervativnoj zemlji”, rekla da se situacija “dosta poboljšala” dok je na čelu vlade bio Vučić i da “Srbija nije homofobična balkanska zemlja”, već država s brojnim nacionalnim manjinama i etničkim skupinama.

“Srbija je najmultietničkija nacija u cijeloj Europi. Imamo više od 26 nacionalnih manjina i etničkih skupina, što govori o toleranciji srpskog naroda, mada se to ponekad ne priznaje u dovoljnoj mjeri”, ocijenila je Brnabić i podsjetila da su u prethodne tri godine održane parade ponosa na kojima su sudjelovali ministri i gradonačelnik Beograda,  rekavši kako se “društvo mijenja”.

“Volim svoju zemlju i sretna sam što ću biti u prilici da napravim nešto izravno za nju. To također pokazuje da Srbija nije duboko konzervativna i homofobična balkanska zemlja. Naše društvo se mijenja. Ono što je u krajnjem slučaju bitno jest kompetentnost ljudi – je li  netko sposoban i spreman raditi posao, a ne to je li ‘gay ili straight’, crni ili bijeli ili kojoj naciji pripada”, naglasila je srbijanska premijerka.

Ana Brnabić izabrana je za predsjednicu vlade Srbije na prijedlog donedavnog premijera i aktualnog šefa države Aleksandra Vučića, i prva je žena na čelu srbijanske vlade.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.