screenshoot

SRBIJA SLAVI ‘POPUŠTANJE’ HRVATA! Ništa od potrage za žrtvama, ništa od ratne odštete…

Autor: T. Budak

"Kad se sve ovo završi krajem kolovoza, pozvat ćemo vas da vidite kako hrvatska manjina živi i radi u Srbiji", kazao je Vučić ne dotaknuvši se ratne odštete, priznanja logora te odštete zatočenicima srpskih logora, kao ni podataka o nestalim i ubijenim Hrvatima.

Potvrđena je vijest da je Hrvatska dala pristanak na otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije s Europskom unijom. Dogodilo se to tijekom  “Berlinske inicijative” koja je u ponedjeljak održana u Parizu.

“Hrvatska je potvrdila da je dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Europska perspektiva je stvarnost”, prvi se oglasio Johannes Hahn, a sve je potvrdio srpski premijer Aleksandar Vučić.

On napominje kako će Srbija ispoštovati sve dogovoreno i potpisano s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović te naglašava kako se oko Oluje “nikada nećemo složiti”. Vučić je dodao i ovo:

– Kad se sve ovo završi krajem kolovoza, pozvat ćemo vas da vidite kako hrvatska manjina živi i radi u Srbiji – kazao je ne dotakavši se ratne odštete, priznanja logora te odštete zatočenicima srpskih logora, kao ni podataka o nestalim i ubijenim Hrvatima.

Pretpostavlja se da je ovoj iznenadnoj deblokadi Srbije od strane Hrvatske “kumovala” hrvatska predsjednica te da je ovakav ishod pravi razlog njenog nedavnog susreta s Aleksandrom Vučićem.

Na spomenutom skupu u Parizu našao su se ministar vanjskih poslova Miro Kovač:

– Blizu smo rješenja i očekujem da ćemo se ovih dana moći dogovoriti o tome kada će biti organizirana međuvladina konferencija o pristupanju za ova dva poglavlja. Za nas je bitno da smo svoje zabrinutosti, sve svoje zahtjeve uspjeli ugraditi u pregovaračku poziciju te mislim kako će rješenje biti kvalitetno za sve nas u EU, a Srbiji će omogućiti da napreduje prema članstvu – kazao je uvijeno Kovač dok je tehnički premijer Tomislav Orešković koji je također bio prisutan, dao precizniji odgovor:




– Riječ je o procesu, znamo da je Hrvatska morala ispuniti sve kriterije, i mi smo, kao i druge članice, tražili to isto od Srbije. Sada smo tu, i mislim kako je svima nama u interesu da se cijela regija što prije uključi u EU radi stabilnosti, prosperiteta i gospodarstva. I danas smo razgovarali o tome kako se još više povezati kroz prometnu i energetsku infrastrukturu te druge projekte. To nam je svima u interesu.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.