wikipedia.org
wikipedia.org

SRBIJA KRŠI PRAVA MANJINA! Učitelj u Vojvodini dobio otkaz jer je Hrvat!

Autor: M.M.

Srbija ne poštuje svoje međunarodno preuzete obaveze jer se i u bilateralnim sporazumima o zaštiti manjina Srbija obavezuje da će davati poticaj zapošljavanju pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

Učitelj Mate Žarko iz Srijemske Mitorvice u Vojvodini dobio je otkaz i izgubio licencu za rad u prosvjeti nakon 31 godine radnog staža u OŠ “Slobodan Bajić zbog, kako smatra, hrvatske pripadnosti i političkog angažmana.

Discipilinski postupak koji je trajao 6 mjeseci protiv njega je pokrenula ravnateljica  Ankica Jevtić (SNS). Njegov pravni zastupnik podnio je prošlog mjeseca tužbu Osnovnom sudu u Sremskoj Mitrovici.

“Pitam se jesam li  dobio otkaz zbog nacionalne ili političke pripadnosti ili oboje. Hrvat sam i član DS-a, a samovolja i bahatost ravnateljice nadaleko je poznata. Disciplinski postupak je nezakonito okončan uručenjem rješenja o otkazu i gubljenjem licence, a  pritom je učinjeno niz proceduralnih propusta, od toga da ga je ona sama vodila i u obzir uzela i vlastite izjave protiv mene, do toga da više od pola svjedoka nije ni saslušano.

O svemu su obaviještene prosvjetna inspekcija i inspekcija rada, načelnica za obrazovanje Mirjana Pjevac, ali nažalost, svi organi su zakazali. Čak mi je u nekoliko navrata i gradonačelnik Branislav Nedimović obećao pomoć, ali se sve završilo na riječima”, kazao je Mate Žarko koji je za vrijeme trajanja disciplinskog postupka primao samu trećinu plaće, a već tri mjeseca je bez ikakvih prihoda.

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća i Povjereništva za praćenje kršenja prava nacionalnih manjina objasnili su ovaj slučaj predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Aleksandru Vučiću na bilateralnom sastanku.

 Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov potvrdio je da je premijer Vučić obaviješten o slučaju. “On je prvo bio sumnjičav da se nešto takvo dogodilo u Srijemskoj Mitrovici, ali je, nakon što je vidio novinske članke, obećao da će se osobno zauzeti da se cijeli slučaj provjeri i otkloni nepravda, i to do kraja srpnja – kaže ,

“Upozorili smo da država Srbija zbog ovoga ne poštuje svoje međunarodno preuzete obaveze jer se i u bilateralnim sporazumima o zaštiti manjina Srbija obavezuje da će davati poticaj zapošljavanju pripadnika hrvatske nacionalne manjine”, dodao je Žigmanov.

Autor: M.M.

ZADNJE VIJESTI