Robert Anic/PIXSELL

Srbija Hrvatskoj uručila uvredljivu prosvjednu notu na račun Stepinca!

Autor: dnevno.hr

Kao primjer napada na Srbe navode se grafiti "poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje: „ovo je NDH“, „metak u lubanju, to je najbolje Srbinu“.

U utorak je hrvatskom veleposlaniku u Beogradu uručena nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu.

NAime, poništenje presude blaženom Stepincu službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

“Republika Srbija užasnuta je rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve riječi na Uskrs 1941. godine da je ‘NDH stvorena Božjom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Mussolinija)’, kao i da je ‘NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda’, najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilitiraju”, navodi se u prosvjednoj noti upućenoj Hrvatskoj.

Svojim javnim nastupima i priopćenjima te odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, kako je ocijenjeno, a koju je direktor Centra ‘Simon Wiesenthal’ iz Jeruzalema Efraim Zuroff nazvao sramnom, “daju izravno podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regiji i koje zastupaju poglede na svijet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU”.

Dalje se navodi da “rehabilitiranje vikara genocidnog režima NDH, čiji su ‘svećenici’ i ‘časne sestre’ bili zapovjednici koncentracijskih logora Jasenovac i Jastrebarsko koji je na suđenju poslije Drugog svjetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo riječima da ‘nije riječ o pokrštavanju, već o vjerskom prijelazu’, stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe”. Kao primjer napada na Srbe navode se grafiti “poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje: „ovo je NDH“, „metak u lubanju, to je najbolje Srbinu“.

Srbijanski MVP u prosvjednoj noti “izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u RH i posljednjih se godina nesmetano razvija s jasnom tendencijom eskalacije” te navodi kako je veliki broj etnički motiviranih incidenata u kojima su žrtve Srbi. U noti se tvrdi da je samo ove godine u Hrvatskoj registrirano 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima te da je za to odgovorna država Hrvatska koja “ne kažnjava počinitelje incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti izražava potrebnu brigu prema žrtvama”.

“Posebnu zabrinutost MSP RS izražava zbog toleriranja i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmiraju ustaški pozdrav ‘Za dom spremni'”, istaknuto je u prosvjednoj noti srbijanskog ministarstva.




Istodobno, u noti se ističe kako Srbija smatra da se dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom trebaju razvijati “na poštovanju temelja i tekovina antifašističke Europe, nastalih poslije 2. svjetskog rata, koji su ugrađeni u europske integracijske dokumente” te se poručuje da će se Srbija uvijek “protiviti društvenim pokretima i pojavama koji glorificiraju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam”, koje su narodi posvećeni slobodi i antifašizmu pobijedili 9. svibnja 1945. godine.

Hrvatski MVP: “Neprihvatljive izjave” srbijanskih dužnosnika

U ponedjeljak je Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo prosvjednu notu Srbiji zbog “neprihvatljivih izjava” srbijanskih dužnosnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu. Prije toga u petak je zagrebački sud poništio presudu Stepincu kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora zbog suradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.




osim toga, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da Hrvatska time “zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe” i riskira da ostane bez potpore civiliziranog svijeta, a premijer Aleksandar Vučić tim je povodom nazvao Stepinca “jednim od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na europskom tlu”.

Podsjetimo, u rujnu 1946. godine Stepinca je temeljem”Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države”, Javno tužilaštvo NR Hrvatske optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946. poništena je jer grubo krši sadašnja i tadašnja temeljna načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog dijela čovječanstva, zaključio je sud obrazloživši odluku o reviziji presude kojom je Stepinac kažnjen sa 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnjim gubitkom političkih i građanskih prava.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.