screenshot

Srbi dižu spomenik rastrojenom majoru JNA koji je tijekom Domovinskog rata u Bjelovaru dignuo vojarnu u zrak

Autor: DNEVNO.HR

U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Prošlog tjedna je srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin objavio da će njegovo ministarstvo podići spomenika majoru JNA Milanu Tepiću kojega u Hrvatskoj smatraju ratnim zločincem.

Naime, krajem rujna 1991. godine, na početku Domovinskog rata Milan Tepić je  ne želeći hrvatskoj vojsci prepustiti vojarnu u Bjelovaru, digao u zrak skladište oružja pri čemu je poginuo zajedno sa jedanaest branitelja. Njegovo ime danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske je ustanovila poseban Orden za zasluge u ratu. Veliki heroj, barem što se Srba tiče.

Ovaj samoubilački potez kojim je 29.9.1991 sa sobom u smrt odveo branitelje Vladimira Makar, Sinišu Paunović, Dražena Pervana, Ivana Cvrtila, Eduarda Kukala, Stevu Legčević, Nikolu Petrić, Maria Šimić, Ivana Trogrlić, Marka Tukerić i Milana Vuković prošao bi i gore jer je ludi major uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Tako je prošlog tjedna Vulin rekao da su Milan Tepić i vojnik Stojadin Mirković primjer da srpski narod kroz svoju povijest uvijek ima na koga osloniti. Istaknuo je da Srbija nije izazivala ni tražila ratove na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina, ali da su ti sukobi, koji su razbili Jugoslaviju i na kraju završili bombardiranjem, pokazali da srpski narod ima ogromnu snagu i sposobnost da se održi.

“Srbija ne želi rat, Srbija ne traži ratove, Srbija nije zemlja ni narod koji ne zna što je cijena rata i zbog toga cijeni mir, ali je Srbija spremna da se, vođena ovakvim herojima, izbori za svoju slobodu”, rekao je Vulin i dodao da su dužnost i sloboda riječi koje objašnjavaju srpski narod.

 




 

Autor:DNEVNO.HR
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.