Wikimedia Commons

‘SPRJEČAVANJE SUKOBA’? Predsjednik BIH-a Čavara razmišlja da raspusti parlament

Autor: Hina

'Ulazimo u opasan period u kojem bi mogao nastupiti potpuni financijski kolaps', izjavio je šef kluba zastupnika oporbene Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara potvrdio je u ponedjeljak kako razmišlja o tome da raspusti parlament tog entiteta istaknuvši kako takav potez koji bi i u bosanskohercegovačkim kaotičnim uvjetima bio presedan vidi kao jedan od načina sprječavanja produbljivanja sadašnje krize u odnosima između vladajućih bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

“Ako će (to) spriječiti dalje sukobe i dalju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizirati ovu odredbu ustava i raspustiti Parlament Federacije BiH”, kazao je Čavara u intervjuu kojega se objavile banjolučke “Nezavisne novine”.

Ova Čavarina izjava uslijedila je nakon što entitetski parlament zbog stalnih sukoba između stranaka koje čine vlast do kraja prošle godine nije uspio usvojiti proračun za 2018. godinu.

U Federaciji BiH ne postoji ni automatizam po kojemu bi u takvim situacijama automatski stupila na snagu odluka o privremenom financiranju jer i za nju moraju glasovati i Zastupnički i Dom naroda za što opet nema pretpostavki pa bi mogao uslijediti totalni financijski kolaps tog entiteta.

Vlast u Federaciji BiH čine Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) te HDZ BiH, a svaka od njih je u 2017. godini iz različitih razloga blokirala donošenje nekih bitnih odluka i zakona.

Zastupnici iz HDZ BiH nisu se pojavili na zadnjoj sjednici u prosincu na kojoj je trebao biti usvojen proračun prosvjedujući na taj način zbog činjenice da je u raspravu uvrštena i točka po kojoj bi na prijedlog oporbene Socijaldemokratske partije (SDP BiH) trebalo raspravljati o ukidanju prefiksa “hrvatski” iz naziva nekih javnih tvrtki.

No Čavara ističe kako je bilo niz sličnih problema poput onoga oko imenovanja članova Upravnog odbora RTV FBiH ili ravnatelja federalne Uprave policije a za sve je optužio SDA koji je u takvim situacijama djelovao zajedno s oporbenim zastupnicima umjesto da se dogovori s partnerima iz vladajuće koalicije.




“SDA radi tako da provede sve što je u njegovom interesu, a zanemaruje interese svojih partnera u vlasti. Imamo situaciju da se nameću pitanja zbog kojih do izražaja dođe nacionalizam koji nije dobar”, kazao je Čavara koji drži kako je bošnjački nacionalizam “umotan u celofan” najveća prijetnja opstanku BiH, a u taj kontekst stavio je i potvrdu Željka Komšića kako će se ponovo kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog je put u nestanak ovakve BiH i put u totalnu disoluciju BiH. Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u odcjepljenje, a Hrvate u treći entitet. Imali smo osam godina situaciju da se Hrvat Željko Komšić lažno predstavljao kao Hrvat u tročlanom Predsjedništvu i tom gospodinu nije dovoljno koliko je štete napravio BiH u odnosima naroda i povjerenju u institucije BiH, i sad opet. Ne mogu vjerovati da Željko Komšić toliko mrzi BiH da želi napraviti destrukciju odnosa i srušiti povjerenje u institucije i povjerenje među konstitutivnim narodima, a mislim da nas to vraća na ratne pozicije i to nije dobro”, kazao je Čavara.

Odluči li se raspustiti parlament Federacije BiH Čavara to može učiniti i bez formalne suglasnosti dvoje dopredsjednika iz reda bošnjačkog odnosno srpskog naroda no ostaje nejasno kakav bi bio praktični učinak takvog postupka jer u BiH ne postoji institut izvanrednih izbora.




To bi onda značilo tek činjenicu da u Federaciji BiH ne postoji zakonodavna vlast i da će se na novu čekati do redovitih izbora planiranih za listopad ove godine.

Šef kluba zastupnika oporbene Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu parlamenta FBiH Dženan Đonlagić upozorio je pak kako je riječ o iznimno opasnom scenariju u kojega se ulazi zbog kratkoročnih političkih kalkulacija, a sve zbog činjenice da vlast već godinama djeluje poput raštimanog orkestra.

“Ulazimo u opasan period u kojem bi mogao nastupiti potpuni financijski kolaps”, kazao Đonlagić kako ga citira portal Klix.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.