Srdjan Ilic/PIXSELL

ŠOK ZA SRBIJU: Počela borba za Vojvodinu, odcjepljenje pitanje trenutka?

Autor: T. Budak

"Bitka za Vojvodinu je počela", zaključuje Željko Cvijanović pun vjere u Vučića koji je naredio medijsku čistku RTV-a.

Kaos koji izaziva vanjska politika službene Srbije, ne može se porediti onim koji se događa unutar same susjedne nam zemlje.

Dok s jedne strane Vučić čestita Dan RS-a i obećava tamošnjim sunarodnjacima punu podršku, s druge mu je strane država u rasulu pri čemu se sve glasnije priča o odvajanju Vojvodine.

Tema je to mnogih novinara i kolumnista kojima blagdansko raspoloženje nije zamutilo vid i koji su pomno pratili unutarnjopolitička zbivanja u Srbiji. Ono što su zaključili, nije im se svidjelo:

– Pojačano hrvatsko obavještajno i propagandno prisustvo u Vojvodini, koje je toliko obilježilo posljednju fazu, dio je projekta, nametanja modela i regionalnog pokrovitelja. Za razliku od samostalne Crne Gore koja je nastavila biti kamen spoticanja za Srbiju, Vojvodina bi u tom projektu kao završni udarac, trebala biti samo plijen, dio svijeta previše dobar da bi ostao sa Srbijom. RTV bila je anticipacija same buduće Vojvodine, još jedne verzije anti – Srbije na Balkanu gdje je sustavno stvarano vojvođansko udaljavanje od Srbije – zabrinuto piše Željko Cvijanović za Standard.rs.

Spriječavanje Vojvodine da se odvoji od Srbije započelo je ljetos velikom “čistkom” Radio – televizije Vojvodina (RTS) koja se dogodila po nalogu aktualne srbijanske vlasti pri čemu su se, po riječima smijenjenih novinara, koristili “fašističkim metodama”.

Sociolog Aleksej Kišjuhas ocijenio je da su smjene na RTV-u još jedan dio procesa kontrarevolucije, koji se odvija uz restauraciju starog sistema.  Prema njegovim riječima, na djelu je “rehabilitacija palanačkog četničkog duha”, koji se protivi svemu što je moderno.

“Građanski pokreti koji se rađaju u našim gradovima su mali džepovi otpora u sveopćoj fašizaciji i putinizaciji našeg društva”, kazao je.




“Bitka za Vojvodinu je počela”, zaključuje Željko Cvijanović pun vjere u Vučića koji je naredio medijsku čistku.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.