Sarajevo.ba

Službe BiH napale hrvatsku SOA-u zbog navoda o radikalnom islamu!

Autor: Dnevno.hr

Ministar Mektić kazao je u utorak kako je morao reagirati jer je u ovom slučaju riječ o pozivanju na izvor koji ne postoji

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odbacio je u utorak kao “lažne” i “neutemeljene” navode o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH, što ih je u ponedjeljak objavilo hrvatsko izdanje “Večernjeg lista” pozivajujući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Istodobno je pozvao hrvatsku Obavještajno-sigurnosnu agenciju (SOA) da se očituje o tim tvrdnjama i pojasni stoji li ona iza njih.

“Odgovorno tvrdim da ovakvog izvješća nema, a posebice ga nema pod ovakvim naslovom”, rekao je Mektić u Sarajevu na izvanrednoj konferenciji za novinstvo.

“Večernji list” je dan ranije, pozivajući se na navodno “dramatično izvješće SIPA-e”, naveo kako je ono potvrdilo sve na što je upućivala hrvatska sigurnosna služba SOA: kako je stanje zbog sve složenijih sigurnosnih prilika u okruženju zabrinjavajuće, a najviše u BiH te kako je terorizam rizik i za Hrvatsku.

“Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Kaida, rapidno raste i iz koje je više od 300 Bošnjaka otišlo na ratišta na stranu terorista u Irak i u Siriju. Zapadne obavještajne službe već duže vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH tražeći od bosanskohercegovačkih političara da pod hitno nešto poduzmu kako bi iskorijenili taj opasni fenomen. Na isti problem u svojem ovogodišnjem izvještaju upozorila je i SOA”, pisao je hrvatski list.

Ministar Mektić kazao je u utorak kako je morao reagirati jer je u ovom slučaju riječ o pozivanju na izvor koji ne postoji.

“Neka odgovore tko je to kreirao, a nas neka izvijeste o tome, jer mi imamo pravo znati tko to radi”, kazao je Mektić.




Dodao je kako je znakovito to što se u tekstu zapravo desetak puta poziva na SOA-u, pa bi stoga želio znati je li i kakvu ulogu u širenju ovakvih tvrdnji imala hrvatska obavještajna služba.

Kazao je kako sigurnosne agencije iz BiH imaju dobru suradnju sa svim sigurnosnim službama država regije pa tako i sa SOA-om, a iznio je i do sada nepoznatu činjenicu da je nedavno u Sarajevu održan sastanak čelnika sigurnosnih službi regije na kojemu se razgovarao o aktualnim sigurnosnim ugrozama.

“Ni na koji način nije sugerirano postojanje takvog izvješća SOA-e”, kazao je Mektić




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.