Slovenski mediji: Motiv tužbe protiv Hrvatske je traženje nagodbe?

Autor: Dnevno.hr/HRT

Slovenija nastoji dokazati da je Hrvatska sustavno kršila pravo nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb na naplatu svojih potraživanja i traži kompenzaciju od 360 milijuna eura.

U tužbi protiv Hrvatske, koju je jučer podnijela Europskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu, Slovenija nastoji dokazati da je Hrvatska sustavno kršila pravo nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb na naplatu svojih potraživanja i traži kompenzaciju od 360 milijuna eura. Jedan od razloga tužbe mogao bi biti i pokušaj da se dođe do nagodbe uz posredovanje tog suda, navode u petak pojedini slovenski komentatori, a neki objavljuju i pojedinosti iz tužbenog zahtjeva.

Pojedinosti iz slovenske tužbe prenosi poslovni list Finance. Među navodnim kršenjima koja je Hrvatska počinila kad je riječ o akcijama Ljubljanske banke u Hrvatskoj za naplatu starih potraživanja su, kako piše list Finance: da je Hrvatska od 1991. onemogućavala LB-u poslovnu aktivnost jer mu je zamrznula račune, da je izazivala odugovlačenje sudskih postupaka u kojima je LB nastojao naplatiti dugove svojih vjerovnika, pri čemu su mnogi završili u stečaju, da je sprječavala sudske ovrhe za naplatu tražbina te da je dopuštala da se na hrvatskim sudovima Ljubljanska banka pojavljuje kao stranka koju se tuži, dok ona sama nije praktično mogla učinkovito voditi postupke u kojima je sama bila stranka koja tuži druge.

Tužbu je za Delo, vodeći slovenski dnevnik, komentirao i poznati bankarski stručnjak France Arhar, bivši guverner središnje banke i nekadašnji predsjednik mješovitog povjerenstva koje je nastojalo riješiti zahtjeve starih štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj. Arhar je kazao da je osnovni problem zbog kojega je došlo do tužbe to što se stari štediše Ljubljanske banke sada namiruju nakon što im je za pravo dao Europski sud za ljudska prava, dok je s druge strane Ljubljanska banka onemogućena da dođe do svojih potraživanja u Hrvatskoj. Nadam se da će nova vlast u Hrvatskoj na to pitanje imati drukčiji pogled. To bi bilo vrlo poticajno jer se stvar vuče već četvrt stoljeća. Bilo bi pozitivno ako bismo našli jedno normalno poslovno rješenje, kazao je Arhar, koji ne isključuje mogućnost eventualne nagodbe dviju strana kako bi se i pitanje tražbina Ljubljanske banke napokon riješilo.

Autor: Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.