Srdjan Ilic/PIXSELL

Referendum u Republici Srpskoj ocijenjen nelegalnim! Dodik: Ne pada mi na pamet otkazivati referendum

Autor: I.G./HMS

Upravni odbor PIC-a zasjedao je na razini veleposlanika država-članica kako bi razmatrao stanje u BiH i mjere koje bi se mogle poduzeti protiv provedbe referenduma u RS kojim se pokušava osporiti autoriret Ustavnog suda BiH.

Predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS-a traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju s veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi, ocjena je veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, izuzev Ruske Federacije koja nije podržala izjavu, o referendumu koji je raspisala Narodna skupština Republike Srpske 15. srpnja.

U izjavi veleposlanika Upravnog odbora PIC-a se navodi kako je Ustavom BiH nedvojbeno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obvezi poštovati odluke institucija BiH.

”Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum. Iako referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, bilo koji referendum mora biti proveden na način koji je u skladu s Ustavom BiH, i ne može kršiti Opći okvirni sporazum za mir niti ustavni okvir BiH. Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) primili su k znanju uvjeravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude „korak ka provedbi odluke Ustavnog suda BiH“. Ali je Upravni odbor PIC-a također konstatirao da su predsjednik RS i Narodna skupština RS (NSRS) više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su Općem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive”, navode u izjavi svih veleposlanika UO PIC-a izuzev Rusije koja se od nje ogradila.

U tom kontekstu, ističu, da nijedan referendum ne može promijeniti činjenicu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

”Odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi u potpunosti i mora se poštovati, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir. Politički direktori Upravnog odbora PIC-a su više puta istaknuli, između ostalog i u lipnju 2016. i prosincu 2015. godine, “da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir, i da je ključan za njegovu provedbu.”, stoji u izjavi veleposlanika PIC-a.

Upravni odbor PIC-a još jednom je potvrdio svoju podršku visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, u skladu s Aneksom 10. Sporazuma i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Upravni odbor PIC-a pozvao je institucije BiH da ovo pitanje riješe kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir, te putem konstruktivnog dijaloga. U tom kontekstu, konstatiramo da su pred Ustavnim sudom BiH već u tijeku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocjenjivanja ustavnosti odluke NSRS o referendumu, kao i zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS koji je podnijela NSRS.

”Koliko je poznato Upravnom odboru PIC-a, predsjednik Ustavnog suda je nagovijestio da bi se sjednica Suda mogla održati prije referenduma. Upravni odbor PIC-a nadalje poziva sve strane u BiH da se suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama, koje samo produbljuju negativnu političku atmosferu. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a žali zbog korištenja secesionističke retorike na svim stranama, i još jednom potvrđuje svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, bez prava na otcjepljenje. Nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH. Upravni odbor PIC-a će nastaviti pratiti ovo pitanje i dalji razvoj događaja”, navodi se u izjavi koju su podržali svi veleposlanici UO PIC-a izuzev Rusije.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je kako ga apsolutno ne zanimaju stajališta PIC-a.

“Ne pada mi na pamet da se bavim PIC-om i njihovim priopćenjima”, kazao je Dodik u jedinoj izjavi za entitetsku agenciju Srna pojašnjavajući kako je zauzet jer slavi rođenje unuke.

Autor: I.G./HMS
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.