Dusko Jaramaz/PIXSELL

PUPOVAC: Brine nas rehabilitiranje onih koji vjeruju u NDH!

Autor: dnevno.hr

U intervjuu za srbijanski tjednik "Jedinstvo" i istaknuo je da su sva tri razloga štetna, jer se s njima postiže veoma malo ili nimalo, a gubi mnogo.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac smatra kako Hrvatska kao članica EU-a želi uvjetovati Srbiji rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, određivati brzinu njezina pristupanja EU-u i ojačati osjećaj nadmoći nad Srbijom, ali lošim uzajamnim odnosima obje države riskiraju da izgube svoj stabilizacijski potencijal na odnose u regiji.

U intervjuu za srbijanski tjednik “Jedinstvo” i istaknuo je da su sva tri razloga štetna, jer se s njima postiže veoma malo ili nimalo, a gubi mnogo. Čelnik hrvatskih Srba ocijenio je da se od prošle godine rasplamsao govor mržnje prema Srbima i da je “porastao osjećaj neigurnosti, uz već ustaljene osjećaje neravnopravnosti, poglavito u suđenjima za ratne zločine, zapošljavanju i razvoju životnih sredina”.

U povodom incidenata na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, Pupovac kaže da je Europi, EU-u, Vijeću Europe i OESS-u “trebalo dugo da se pokrenu i progovore o govoru mržnje i nasilju prema Srbima”.

“Trebat će im vremena da i ovo vide i čuju. Jer se ne tiče samo nas već i njih. Negiranje antifašizma, napadi na antifašiste i to pripadnike manjina, negiranje je same demokracije u Europi”, naglasio je Pupovac.

Za prijepore oko poništenja presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile zbog suradnje s ustaškim režimom u NDH, Pupovac kaže da je to “još jedna politička presuda koja neće nikome pomoći, a najmanje istini,jer za takve stvari se povijesna istina ne utvrđuje na sudu, pa ni boljem od ovog koji je to uradio u Zagrebu”.

Pupovac sugerira da Stepinca treba ostaviti povjesničarima i mješovitom povjerenstvu predstavnika Katoličke i Pravoslavne crkve u čijem radu posreduje papa Franjo.

“Ono što nas brine i što je naš problem jest rehabilitiranje onih koji vjeruju u NDH i njezine ideje, politike i zlodjela. A to ne može dobro utjecati ni na što, pa ni na odnos Hrvata i Srba”, naglasio je. Poništenjem presude Branimiru Glavašu za zločine nad Srbima u Osjeku 1991., po njegovu mišljenju, poslane su “vrlo loše poruke srpskom narodu”.




“Bojimo se da bi nakon ovoga i to mogao biti još jedan zločin bez kazne, kao što su to oni počinjenini na drugim mjestima, poglavito za Bljesak i Oluju”, rekao je Pupovac.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.