Srdjan Ilic/PIXSELL

Problemi za Vučića: Srbijanska oporba poručila da neće podržati Brnabić i njezinu vladu

Autor: Hina

Zamjenik šefa zastupničke skupine vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić kazao je da naprednjaci podržavaju izbor ministara i program rada vlade koju će voditi Brnabić.

Ekspoze mandatarke za sastav srbijanske vlade Ane Brnabić dočekan je u srijedu u parlamentu uz pohvale i potporu zastupnika vladajuće koalicije, ali i uz oštre zamjerke oporbenih stranaka, čiji su zastupnici najavili da neće podržati novu vladu.

Zamjenik šefa zastupničke skupine vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić kazao je da naprednjaci podržavaju izbor ministara i program rada vlade koju će voditi Brnabić.
“Program rada vlade utemeljen je na politici kontinuiteta”, rekao je Orlić, dok je potpredsjednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocijenio kako je izborom Ane Brnabić “donesena najbolja moguća odluka” te da je predsjednik Aleksandar Vučić “predložio najboljeg kandidata”.
Zastupnici oporbene konzervativne Demokratske stranke Srbije (DSS) najavili su da će glasovati protiv nove vlade, ocijenivši “zabrinjavajućim” to što će “nova vlada biti vlada kontinuiteta”, što znači da će “građani i dalje teško živjeti”.
Zastupnik DSS-a Dejan Šulkić rekao je da Ani Brnabić “nedostaje politički autoritet da vodi vladu”, te da je njezina vlada po kadrovskim rješenjima “ista kao i prethodna”.
I vođa Liberalno-demokratske partije ( LDP) Čedomir Jovanović kako ključnu slabost buduće vlade vidi “inzistiranje na kontinuitetu” poručujući kako se “svijet okrenuo na glavu posljednjih godinu dana” pa ni Srbija ne može živjeti “s glavom u pijesku”.
Jovanović drži kako i novoj vladi “nad glavom visi definiranje Bruxellesa kao prioriteta, a ne Moskve” te čuvanje mira kroz integraciju s NATO-om, a ne da se “od Srbije pravi balkanski Kalinjingrad”.
Brnabić neće dobiti ni glasove zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) i Narodnog pokreta Srbije (NPS), a šef zastupničke skupine te dvije stranke Marko Ðurišić kao razlog je naveo da je “riječ o vladi kontinuiteta”.
Đurišić je ustvrdio da “u novoj vladi nema političke moći jer je preseljena u Predsjedništvo”, aludirajući da će se i ubuduće za ključne političke odluke pitati donedavni premijer, a od 31. svibnja predsjednik Aleksandar Vučić.
Šef zastupnika Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić potvrdio je da Brnabić neće imati ni njihovu podršku, ali je pozvao “buduću premijerku da pokaže dovoljno hrabrosti da štiti sve građane”, bez obzira na to da li su u strankama vladajuće koalicije ili oporbe.
Vođa radikala (SRS) Vojisav Šešelj kritizirao je odluku da se mandat za sastav nove vlade povjeri nestranačkoj ličnosti, ocijenivši kako je to “neprirodno stanje koje ne odgovara parlamentarnim demokracijama”.
Mandatarka za sastav nove srbijanske vlade Ana Brnabić predstavila je ranije tijekom dana u parlamentu svoj program, a kao najvažnije ciljeve, među ostalim, istaknula nastavak započetih ekonomskih reformi i privlačenja inozemnih ulaganja, proces digitaliziranja i razvojh IT sektora te stvaranje efikasnog obrazovnog sustava. Kao glavni strateški cilj navela je ulazak Srbije u Europsku uniju.
Nova vlada bi, po prijedlogu mandatrke Ane Brnabić, trebala imati četiri potpredsjednika i 18 ministarstava te tri ministra bez portfelja, a glasovanje o sastavu vlade i izboru premijerke očekuje se u petak.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.