Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

‘Probleme Drugog svjetskog rata možemo riješiti samo istinom i pokapanjem žrtava’

Autor: I.G.

Roman Leljak prije 27 godina prvi je put ušao u Huda jamu. "Teško mogu odgovoriti zašto te žrtve nismo pokopali ranije", kazao je.

Posmrtni ostaci oko 800 žrtava Hude jame pokopani su u zajedničku grobnicu 71 godinu nakon stradanja. O tome koliko je vjerojatno da se počinitelji nađu i kazne u Dnevniku Nove TV govorio je Romano Leljak, predsjednik Udruge Huda jama.

“Prije 27 godina prvi put sam ušao u Hudu jamu. Trudili smo se i radili na različitim razinama da bi došlo do ovoga što se danas dogodilo. Teško mogu odgovoriti zašto te žrtve nismo pokopali ranije. Ali osobno sam zadovoljan da je to bilo danas, da smo ih ipak pokopali, da su dobili svoj grob. Dolazak Predsjednice Hrvatske i Predsjednika Slovenije pokazuje da će se ta tema možda stvarno riješiti, da ćemo napokon riješiti probleme Drugog svjetskog rata. A to možemo samo istinom i time da pokopamo žrtve, kao što smo to učinili danas. Siguran sam da je ovo danas samo početak”, kazao je Leljak.

Kazao je i kako ni hrvatska ni slovenska vlasti nisu učinile dovoljno. “Udruga Huda jama je 2015. godine počela s pritiskom na slovensku vladu i hrvatsku javnost da se to i dogodi. Uspjeli smo, taj pritisak ćemo nastaviti. Mislim da će i to što su danas učinili na državnoj razini biti znak političarima i svim parlamentarcima u Sloveniji i Hrvatskoj da to pitanje ipak stave na dnevni red i riješe ga na dostojanstven način”, dodao je Leljak.

Kazao je i kakoje sada moguća identifikacija žrtava.

“Ove žrtve koje su danas tu pokopane mogle su se pokopati i u Hrvatskoj da je prije toga izvršena identifikacija. Nažalost, to se nije učinilo. Danas to ne traži slovenski zakon koji je prihvaćen prije dvije godine. Koliko znam, posljednjih mjesec dana vlade Hrvatske i Slovenije dogovaraju se o zajedničkom radu i nadam se da će taj ugovor, koji je prihvaćen u slovenskom i hrvatskom parlamentu 2009. godine, ipak zaživjeti i da će se po njemu rješavati zajednička pitanja. To je problem Hrvatske kao i Slovenije, a te žrtve zaslužuju grob i nadam se da ćemo tako i napraviti. To je dužnost naše generacije koja danas živi, ako to nisu oni ranije napravili, da to napravimo mi”, zaključio je.

Autor: I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.