Prije 23 godine proglašena Hrvatska Republika Herceg Bosna

Autor: A.P.

K politička, kulturna, gospodarstvena i područna cjelina hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je 18. studenoga 1991. godine.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. A ukinuta je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994. godine. Ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovino hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg-Bosna nikada, kao ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.
K politička, kulturna, gospodarstvena i područna cjelina hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je 18. studenoga 1991. godine.

Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji.

U njezin sastav su, kada je proglašena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, ušli dijelovi dvije zemljopisne i povijesne cjeline: Bosne i Hercegovine, od kojih je sastavljena država Bosna i Hercegovina. Drukčije gledano u sastav Hrvatske zajednice Herceg-Bosne tada su ušle sljedeće mikroregije i dijelovi mikroregija Bosne i Hercegovine: Bosanska Posavina, Zapadna Hercegovina, dijelovi Istočne Hercegovine (Stolac i Ravno), dijelovi Završja (Livno, Tomislavgrad i Kupres), Srednja Bosna, dijelovi Bosanske Krajine (Kotor-Varoš i dijelovi općine Skender-Vakuf – današnja općina Dobretići) i dijelovi Sjeverne Bosne (Žepče, dijelovi općine Tešanj – današnja općina Usora, dijelovi općine Teslić, Vareš i dijelovi općine Kakanj).

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.