Pretposljednji predsjednik Jugoslavije – Jović: Drugi su krivi za rat u Jugoslaviji

Autor: Dnevno.hr

"Slovenija i Hrvatska ušle u Jugoslaviju 1918. samo zato da u pogodnom trenutku izađu", smatra Jović.

Jedan od najbližih suradnika i poslušnika Slobodana Miloševića, pretposljednji predsjednik Jugoslavije, od svibnja 1990. do svibnja 1991., Borisav Jović objavio je u 88 godini života knjigu pod nazivom “Kako su Srbi izgubili 20. stoljeće”. U intervjuu koji je dao za srpski Kurir, prenosi Večernji list, Jović ističe da je “vrijeme da Srbi skinu ljagu sa sebe da je srpski narod krivac za sve što se dogodilo devedesetih”.

Jović tvrdi da je rat u Jugoslaviji rezultat čvrstog plana drugih, a ne srpskog naroda ni vodstva, te navodi da za to ima i dokaze. Kaže i da su Slovenija i Hrvatska ušle u Jugoslaviju 1918. samo zato da u pogodnom trenutku izađu. Potom govori da je jugoslavenski ideolog Kardelj napisao Ustav iz 1974. po Titovom nalogu samo kako bi stvorio uvjete za raspad. Također kazuje kako su velike sile, osobito Njemačka, bile zainteresirane za raspad.

“Prema mojim analizama, srpski narod prihvaćao je Jugoslaviju kao svoju državu, skoro je na Srbiju i zaboravio, bio je spreman i trpjeti nepravde. Volio ju je i na kraju je prevaren”, kaže Jović.

O ulozi Slobodana Miloševića kaže kako su Srbija i Srbi bili u takvom položaju da se, bez obzira tko vladao, nisu mogli spasiti od zla koje ih je snašlo!

Jović kaže da bi Milošević kao povijesna ličnost možda mogao dobiti spomenik, kad dođe vrijeme za to.

Napomenimo i kako je Jovića na čelu Predsjedništva SFRJ nasljedio bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i tako postao posljednji predsjednik Jugoslavije.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.