PORUKA DODIKU: ‘Kreni u smjeru Karadžića i Mladića pa ćeš tako i završiti’!

Autor: HINA

Time bi, kako ističu, ujedno bila poništena sva prava kojega RS ima na temelju Daytonskog spotazuma što bi ujedno bio uvod u njegov nestanak.

Bošnjačka Stranka demokratske akicje (SDA) u nedjelju je oštro osudila deklaraciju što ju je u subotu usvojio sabor srpske stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pozivajući na provedbu referenduma o otcjepljenu Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.”Najoštrije osuđujemo i u potpunosti odbacujemo jučerašnju deklaraciju sabora SNSD-a koja predstavlja grubi nasrtaj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i flagrantno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma”, stoji u izjavi najjače bošnjačke političke stranke u BiH objavljenom u Sarajevu.

Iz SDA su upozorili Dodikovu stranku kako bi bilo kakva aktivnost u pravcu osamostaljivanja i otcjepljenja od Bosne i Hercegovine predstavljala kazneno djelo protiv ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine zajamčenog Daytonskim mirovnim sporazumom.

Time bi, kako ističu, ujedno bila poništena sva prava kojega RS ima na temelju Daytonskog spotazuma što bi ujedno bio uvod u njegov nestanak.

“Ako (u SNSD-u) pokušaju dovršiti projekt Karadžića i Mladića, završit će kao i oni”, upozorili su iz SDA.

Institucijama međunarodne zajednice ujedno su uputili poziv da iskoriste svoj mandat i spriječe ove opasne aktivnosti koje ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i u regiji.

U SDA drže kako SNSD zbog gubitka potpore i rastućeg nezadovljstva kod građana RS pokušava provokacijama i proizvođenjem kriza pribaviti jeftine političke poene i odvratiti pažnju javnosti od teških socijalno-ekonomskih problema koje su proizveli i za koje nemaju rješenja.

Deklaraciju SNSD-a još ranije je osudio Ured visokog prdstavnika za BiH (OHR) upozoravajući kako entiteti nemaju pravo na otcjepljenje te kako tu činjenicu ne može promijeniti niti jedan stranački papir.




Na saboru SNSD-a održanom u subotu u Istočnom Sarajevu na kojemu je Dodik ponovo izabran za predsjednika stranke usvojena je deklaracija o “slobodnoj i samostalnoj RS”.

U tom se dokumentu traži da se RS-u predaju broje ovlasti koje sada ima BiH kao država a ukoliko se to ne dogodi traži se referendum o otcjepljenju od BiH.

“Ukoliko do 2017. ne bude vidljivih elemenata stabilizacije RS sukladno ustavu BiH, u 2018. provest ćemo referendum o svom statusu i utvrditi ga. Prijedlog će biti samostalna država”, najavio je u subotu Dodik.




Autor:HINA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.