Photo: Igor Soban/PIXSELL

Plenković: ‘BiH je državni prioritet Hrvatske’

Autor: Hina

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak u Mostaru da je Bosna i Hercegovina državni prioritet Hrvatske i dodao kako očekuje dogovor o izmjenama izbornog zakona kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u toj zemlji.

Upitan o prijedlozima bošnjačkih stranaka čiji je cilj oslabiti ulogu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Plenković je novinarima izjavio da Hrvatska očekuje provedbu presude ustavnoga suda.

“U političkom smislu zalažemo se za kvalitetne odnose dvije zemlje, za ravnopravnost Hrvata kao jednoga od tri konstitutivna naroda. Nadamo se da će doći do rješenja pitanja izbornog zakona uoči izbora u BiH ove jeseni. Mi bi kao Hrvatska voljeli da se postigne dogovor i ispoštuju odluke ustavnog suda“, rekao je Plenković.

Ustavni sud BiH je u predmetu Bože Ljubića izbrisao odredbe izbornog zakona koje su omogućavale preglasavanje Hrvata pri izboru izaslanika za za Dom naroda.

Plenković, koji je u Mostaru bio na otvaranju ureda Hrvatske gospodarske komore (HGK), rekao je da će uredi HGK-a BiH biti točke komunikacije i usluga svima koji žele intenzivirati gospodarsku suradnju.

Dodao je kako je otvaranjem tog ureda, zrakoplovne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, ureda HRT-a u Sarajevu i Mostaru te novih konzulata u Livnu i Vitezu Hrvatska pokazala da je “BiH važna, da nam je prioritet”.

Po njegovim riječima, robna razmjena dvije zemlje iznosi dvije milijarde eura i mogla bi dodatno ojačati.




Iznimno važnim je ocijenio i susret u Mostaru s drugim čelnicima iz regije. “Dobro da je ovdje naš prijatelj Bojko Borisov iz iste političke obitelji kao HDZ i HDZ BiH. Bugarska predsjeda summitom u Sofiji koji je predviđen sredinom svibnja. Vjerujem da je to glavna tema kako zajednički pomoći svim državama jugoistoka Europe kako nastaviti s europskim reformama“, rekao je Plenković.

Na radnoj večeri u Mostaru su uz domaćina, hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića, bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Crne Gore Filip Vujanović te premijer Bugarske Bojko Borisov.

Oni će sutra zajedno biti na otvaranju 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.