hr.wikipedia.org

PALJBA GNJEVA IZ SRBIJE: ‘Ustaštvo je dominantno mišljenje u RH, nećemo dopustiti da nam drže lekcije’

Autor: T. P.

Srpski ministar policije Nebojša Stefanović kaže da Srbija neće ići istim putem kao Hrvatska, ali da "neće šutjeti na provokacije u buđenje ustaštva u toj zemlji, niti dopustiti da joj Zagreb drži lekcije."

U posljednje vrijeme svjedočimo žustrim raspravama između Hrvatske i Srbije – zbog spornih poglavlja u povodu ulaska Srbije u Europsku uniju, poništenja presude Alojziju Stepincu koje je zažuljalo Srbe, podizanje spomenika branitelju Miri Barešiću u Dragama i sl. Uz to, osjetno je da su srpski mediji zaoštrili izričaj, a danas, na dan akcije “Oluja”, njihovo je izražavanje dobilo dodatnu notu bijesa.

Vijest o legendarnoj akciji Hrvatske vojske koja je jednom za svagda zapečatila velikosrpske planove na prostoru Hrvatske Srbi su najavili kao nešto “čega se pametan stidi”, naglasivši da je pritom protjerano više od 200 000 Srba.

>>> OREPIĆ ZABRANIO PROSVJED PROTIV OLUJE! Bojimo se da ne dođe do nasilja, branitelji su uznemireni!

Srbima nije “sjelo” ni zabranjivanje prosvjeda protiv Oluje na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.  Nazvali su to “stezanjem obruča Hrvata”, a u medijima su sve začinili i pričom o Srbima kojih je u Hrvatskoj ostalo malo, a koji strahuju za svoju sigurnost u našoj zemlji. Dakako, priču o strahu Srba u Hrvatskoj zakuhao je nedavno Milorad Pupovac, a mnogi su se srpski političari odmah tome priklonili.

Srpski ministar policije Nebojša Stefanović kaže da Srbija neće ići istim putem kao Hrvatska, ali da “neće šutjeti na provokacije u buđenje ustaštva u toj zemlji, niti dopustiti da joj Zagreb drži lekcije.”

“To je apsurd da mi moramo brinuti za sigurnost ljudi u zemlji članici EU. Naravno da Srbi osjećaju nesigurnost u Hrvatskoj”, dodao je ministar policije Srbije, Stefanović.

Ustaštva i Oluje se ovih dana dotaknuo i Aleksandar Vulin:

“Hrvatska se obvezala pred međunarodnom zajedniciom, kada je ušla u EU, da riješi problem sa susjedima. To uništavanje kuća je planski urađeno da se Srbi nikada ne vrate. I danas imate srpska sela s povratnicima koja nemaju struju, asfalt, posao da ne govorimo”, rekao je Vulin za RTS te dodao da je “ustaštvo postalo dominantno mišljenje u Hrvatskoj, a fašizacija dio službene politike RH.”

>>> OLUJA OČIMA MILORADA PUPOVCA: ‘Vrijeme je da se Oluja obilježi s obzirom prema stradanju Srba’

Da Srbi u Hrvatskoj imaju položaj i pogodnosti kao manjina o kojoj se najviše govori Srbi dakako ne komentiraju. Pokušaj stavljanja u ulogu žrtve nešto je čime Srbi nastoje izazvati sažaljenje, no mnoge ratne rane Hrvata još su otvorene i duboke pa je taj pokušaj vrlo teško doživjeti onako kako bi oni to htjeli, barem kada je riječ o granicama Hrvatske…

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.