Anto Magzan/Vecernji list

‘PAHOR POKAPA USTAŠE’: Dio slovenskih medija uvredljivo o pokopu žrtava Hude jame!

Autor: dnevno.hr

IO HHO-a stoga poziva Hrvatski sabor da donese Zakon kojim bi upravo Sabor, kao najviša instanca hrvatske vlasti, bio pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, ali i procesa pokopa i odavanja počasti žrtvama ratova i poraća.

Na mariborskom groblju Dubrava u Parku sjećanja, kao i u mariborskoj katedrali pod pokroviteljstvom slovenskoga predsjednika Boruta Pahora održava se 27. 10 2016. važan događaj. U mariborskoj katedrali održat će se sveta misa i potom komemoracija i pokop žrtava partizanskih likvidacija ubijenih na lokaciji Huda jama, njih oko 800.

Komemoraciji i ukopu prisustvovat će i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kao i drugi visoki predstavnici hrvatske i slovenske politike, te velikodostojnici Katoličke crkve u Sloveniji i Hrvatskoj.Sama najava dolaska vodećih hrvatskih političara predstavlja pomak u odnosu Hrvatske prema žrtvama poraća ekshumiraniih i pokopanih u Sloveniji.

Dosada se predstavnici hrvatske vlasti nisu odazivali takvim pozivima. Političku atmosferu stvorenu ponašanjem hrvatskih vlasti slijedili su i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za zatočene i nestale, Sektora za žrtve II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, čije je čelništvo na sva slovenska pitanja o tome gdje treba pokopati ekshumirane žrtve iz Hrvatske ili Hrvata, pokazalo krajnju nezainteresiranost.

S druge strane, Italija je sve svoje žrtve izvansudskih egzekucija u Titovoj Jugoslaviji odlučila pokopati u svojoj zemlji, dok je Njemačka donijela odluku da se likvidirani njemački zarobljeni vojnici ukopaju u Hrvatskoj, te da se primjereno označe njihovi grobovi na lokacijama koje će odrediti hrvatske lokalne vlasti.

Lokacija Huda jama je naziv bivšeg rudnika Barbarin rov, kod mjesta Laško u Sloveniji. Dubine je 48 m, a širine 7-15 m. U jamu su bacani živi civili, a gotovo je nemoguće izvršiti identifikaciju na temelju samih kostiju. Prema podacima slovenske državne komisije u jami se nalazi oko 3000 raspadnutih leševa i to, prema procjenama, oko 2000 Hrvata, 700 Slovenaca pripadnika vojnih formacija, te oko 300 pripadnika njemačke nacionalne manjine iz šire okolice Celja. Prema procjenama Komisije u jami se nalazi oko 10% žena, staraca i djece. Prilikom ekshumacije dosadašnjih posmrtnih ostataka nađeni su i zavoji što znači da je bilo i ranjenika, te drvene noge i štake, što znači da se radilo i o invalidima. Tijekom identifikacije dosadašnjih posmrtnih ostataka utvrđeno je da su u jamu bacani pripadnici Rupnikovog bataljona iz Slovenije, te pripadnici hrvatskog domobranstva. Prema identifikaciji domobrana Benini Josipa iz okolice Koprivnice, pretpostavlja se da su u jamu bacani domobrani iz okolice Varaždina i Koprivnice. Do sada nije nađen ni jedan dokaz temeljem kojeg bi se moglo utvrditi da su partizani u jamu bacali ustaše. No, bez obzira na činjenicu što su ovi podatci poznati i slovenskoj javnosti, veliki dio slovenskih medija najavljuje pokop i komemoraciju u Mariboru pod naslovom: „Pahor pokapa ustaše“.

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškoga odbora (IOHHO-a) smatra da se pred novom hrvatskom vlašću nalaze brojni zadatci vezani uz problem poslijeratnih trauma. Od donošenja političke odluke o tome gdje će i kako biti pokopane žrtve različitih grobalja u Sloveniji, ali i u drugim državama, a pogotovo o tome da li će one biti pokopane u Hrvatskoj, a ako da, onda gdje i kako. Uz to Odbor očekuje intenziviranje suradnje hrvatskih i slovenskih vlasti vezanih uz probleme žrtava poraća. Isto intenziviranje problema žrtava poraća očekujemo i u odnosu na daljnja lociranja iskapanja i pokopa svih žrtava iz masovnih grobnica diljem Hrvatske.

Hrvatske bi vlasti trebale odlučiti i kako institucionalno definirati mjesto i ulogu Komisije za žrtve rata i poraća te odlučiti hoće li to biti samostalna institucija imenovana od Vlade, nevladina udruga, ili će i dalje djelovati u sklopu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Bez obzira na formalni oblik djelovanje Komisije, u Hrvatskoj valja konačno stati na kraj „kilavom“ odnosa prema žrtvama svih likvidacija, koje od Bleiburga nadalje traje godinama.

“IO HHO-a stoga poziva Hrvatski sabor da donese Zakon kojim bi upravo Sabor, kao najviša instanca hrvatske vlasti, bio pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, ali i procesa pokopa i odavanja počasti žrtvama ratova i poraća. Predlažemo da se to učini kroz posebni zakon, koji će biti usvojen dvotrećinskom većinom glasova, čime bi se u budućnosti spriječile političke manipulacije bilo lijevih, bilo desnih. Istim Zakonom bi trebalo regulirati odnos prema svim žrtvama bez obzira na pripadnost vojnih formacija, ali i civilima, te odrediti mjesta za njihov dostojan ukop nakon ekshumacije.

Hrvatska u ekshumacijama zaostaje za Slovenijom, pa IO HHO-a podsjeća stoga, ne samo vlasti, nego i druge hrvatske institucije, na Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe broj 1096 o mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava (1996), Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe broj 1481 o osudi komunističkih zločina (2006) kao i na Rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. i Deklaraciju Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma. Ne smije se praviti razlika bilo da se radilo o žrtvama komunizma, staljinizma, fašizma ili nacizma. Jer, kao što je rekao Weizmann – Zaboraviti mrtve znači ubiti ih po drugi put”, ističu iz HHO-a.

Autor: dnevno.hr

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.