Wikimedia Commons

OVO ĆE VAS IZNENADITI: Evo gdje radi osramoćena SLOVENSKA AGENTICA iz arbitražne afere!

Autor: Hina

Poznata po skandalu koji je prije dvije i pol godine doveo do izlaska Hrvatske iz arbitražnog procesa

Visoka slovenska državna dužnosnica Simona Drenik, poznata po skandalu koji je prije dvije i pol godine doveo do izlaska Hrvatske iz arbitražnog procesa, odnedavno kao gostujuća docentica predaje kolegij “Gospodarsko pravo 2” na Katoličkom institutu u Ljubljani, objavio je mariborski dnevni list Večer.

Riječ je o privatnoj visokoškolskoj  ustanovi osnovanoj prije nekoliko godina, s ambicijom da s vremenom preraste u Katoličko sveučilište, a za sada
na njemu djeluje samo Fakultet za poslovne znanosti.

Na službenim stranicama Katoličkog instituta navodi se da je Drenik doktorica pravnih znanosti s područja međunarodnog prava, te docentica za ustavno i međunarodno pravo, s 15-godišnjim stežem u diplomaciji. Od toga je četiri godine vodila sektor za međunarodno pravo u ministarstvu vanjskih poslova, vodila dosje o Lisabonskom ugovoru u vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om, te obavljala niz drugih dužnosti i stručnih poslova u domeni prava, djelatnosti nevladinih organizacija.
Do objave njenih ilegalnih kontakata s tadašnjim slovenskim sucem Jernejem Sekolcem koji je radio u arbitražnom sudu na rješenju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora djelovala je kao slovenska agentica, odnosno predstavnica ministarstva vanjskih poslova. Bila je zaposlena na ministarstvu vanjskih poslova, a kasnije je prešla na rad u ministarstvo pravosuđa, gdje je i sada zaposlena.

Iako su Drenik i sudac Sekolec nakon arbitražne afere podnijeli ostavke, nikad nije razjašnjena uloga slovenske vlade u pokušajima lobiranja kod ad-hoc arbitara, o čemu su posvjedočile objavljene snimke razgovora. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kojega su mediji u Sloveniji svojedobno optuživali da je kriv za taj skandal i da bi zato morao dati ostavku više je puta izjavio da o kontaktima Sekolca i Drenik ništa nije znao.

“Javnost me poznaje prvenstveno kao slovensku agenticu u arbitraži Slovenije i Hrvatske, no moje je stručno djelovanje mnogo raznovrsnije. Imam 15 godina iskustva u slovenskoj diplomaciji, a istodobno sam se posvetila istraživačkom i pedagoškom radu”, kazala je predstavljajući svoju odluku da predaje na Katoličkom institutu, prenio je mariborski list Večer.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.