Igor Soban/PIXSELL

Osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić Babo nakon 23 godine stigao u Sarajevo

Autor: Dnevno.hr

To je prvi njegov dolazak u taj grad nakon pune 23 godine i nakon političkog razilaženja s tadašnjim rukovodstvom Republike BiH.

Novoizabrani načelnik Velike Kladuše iz Laburističke stranke BIH, osuđeni ratni zločinac, Fikret Abdić došao je u Sarajevo, u Zgradu instititucija BiH gdje bi trebao prisustvovati uručenju uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima/gradonačelnicima općina/gradova izabranim na Lokalnim izborima u BiH 2. listopada.

To je prvi njegov dolazak u taj grad nakon pune 23 godine i nakon političkog razilaženja s tadašnjim rukovodstvom Republike BiH, a kasnije i oružanim sukobom Armijom RBiH na prostoru Krajine.

Podsjetimo, Abdića je Županijski sud u Karlovcu osudio 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine.

U ožujka  2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

Autor: Dnevno.hr