Flickr

ODLUČIT ĆE NEODLUČNI: U Sloveniji otvorena birališta

Autor: Hina

U Sloveniji su počeli izbori u nedjelju ujutro na kojima će građani izabrati novi saziv parlamenta, a prvi službeni rezultati očekuju se u večernjima satima kada će se znati koja će od 25 stranaka dobiti relativnu većinu od 90 mandata, a time i priliku za sastavljanje buduće koalicijske vlade.

Predizborne ankete najavljuju pobjedu Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i ako se to ostvari on bi treći put dobio mandat za sastavljanje vlade konzervativnog centra. Međutim, svojom je predizbornom strategijom smanjio mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.

Drugo mjesto u anketama dobila je proteklog tjedna Lista Marjana Šarca (LMŠ), grupacija nejasnog programa lanjskog konkurenta Boruta Pahora na predsjedničkim izborima, koja se ističe pozivima na smjenu generacija u politici i najavama da će disciplinirati javnu upravu i uvesti red u zdravstvo i druge javne sustave.

Iako se spominjao kao mogući Janšin koalicijski partner, Šarec je zadnjih dana to kategorički odbio. On je optužio Janšu za “nesuverenost” ukoliko se potvrde sumnje da je njegovu predizbornu kampanju i financijski podržao krug Orbanovih prijatelja, ali i za indiskreciju. Janša je javno potvrdio da se s gradonačelnikom Kamnika i bivšim stand-up komičarem više puta sastajao iako je bilo dogovoreno da se o tim neformalnim razgovorima ne izvještava javnost.

Prema predviđanjima, Janšina stranka u novom bi sazivu parlamenta mogla dobiti oko četvrtine mandata, što po nekim izračunima znači da bi morao naći barem dva koalicijska partnera želi li dobiti većinu u parlamentu i formirati novu vladu.

Zato mora računati na veći uspjeh demokršćanske Nove Slovenije (NSI) nego što joj daju ankete i ulazak Slovenske pučke stranke (SLS) u parlament iako je u tjednu prije izbora bila daleko od potrebnih 4 posto glasova.

Slovenski analitičari upozoravaju da bi se po jednom scenariju mogla ponoviti situacija kakva je bila nakon izbora 2011. godine kada vladu sa svojom Pozitivnom Slovenijom (PS) nije uspio sastaviti njezin čelnik i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković iako je dobio najviše glasova i mandat za njeno sastavljanje. To je iz drugog pokušaja uspjelo upravo Janši sa rezervne druge pozicije, no ta vlada nije  dugo izdržala pa joj je nakon godinu i pol dana izglasano nepovjerenje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.