Ivica Galovic/ PIXSELL

Neustavni referendum uspio! Dodik bi mogao biti uhićen: ‘Ne bojim se’

Autor: Dnevno.hr

Od 425.715 glasačkih listića prebrojanih do 22 sata pozitivan odgovor na postavljeno referendumsko pitanje sadržavalo je njih 99,7 posto

Prema podacima sa 71 posto glasačkih mjesta na referendumu koji je u nedjelju održan u Republici Srpskoj gotovo svi koji su sudjelovali u tom izjašnjavanju dali su potporu obilježavanju 9. siječnja kao entitetskog praznika.

Predsjednik povjerenstva za provedbu izbora Siniša Karan kazao je novinarima kako je od 425.715 glasačkih listića prebrojanih do 22 sata pozitivan odgovor na postavljeno referendumsko pitanje sadržavalo je njih 99,7 posto.

Karan nije iznio precizne podatke o izlaznosti no potvrdio je kako je ona bila veća od 50 posto što je zakonska pretpostavka da bi ovo izjašnjavanje bilo važeće.

Pravo sudjelovanja na referendumu imalo je nešto više od 1,2 milijuna građana.

Glasači su odgovarali na pitanje žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati i slaviti kao dan RS. Ustavni sud BiH je izrijekom 9. siječnja, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba proglasio tzv. republiku srpskog naroda, označio neustavnim praznikom jer diskriminira Hrvate i Bošnjake kao pripadnike konstitutivnih naroda u RS, a potom zabranio referendum.

Konačne rezultate referenduma provedbeno povjerenstvo, kakao je najavio Karan, objavit će danas u 12 sati.

Referendum u RS-u imao je karakteristike jednonacionalnog izjašnjavanja jer Bošnjaci i Hrvati na njemu nisu sudjelovali.

Dodik: Ovo je jedina obrana od ponavljanja Jasenovca

Ohrabren rezultatima referenduma u Republici Srpskoj, predsjednik tog entiteta Milorad Dodik helikopterom je stigao na Pale na predizborni skup Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Zahvalio se svima koji su izašli na glasovanje te posebno naglasio ulogu policije Republike Srpske u BiH u stvaranju sigurnog ozračja za referendum. Ponovio je tezu da je RS država i da je to bosanskim Srbima jedina brana od ponavljanja Jasenovca. Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država, rekao je Dodik. Ponosan sam na narod RS, ponosan sam na sve one koji su glasali i izašli i moram da kažem da je sram svakog Srbina koji nije danas izašao na referendum, kazao je između ostalog.

Na konferenciji za medije nakon referenduma kazao je da se ne plaši eventualnog hapšenja, jer, ističe, organiziranjem referenduma o danu RS-a nije učinjena kaznena odgovornost.

Autor: Dnevno.hr