Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najavljena obnova 80 kuća prognanih Hrvata iz Republike Srpske

Autor: Hina

'Vlada Republike Hrvatske je maksimalno angažirana po pitanju Hrvata u BiH u smislu očuvanja jednakopravnosti i poboljšanje životnih uvjeta na svim razinama', rekla je Ivana Perkušić

Na okruglome stolu posvećenom položaju Hrvata u Republici Srpskoj, održanom u četvrtak u Banjoj Luci, upućen je poziv na zajedništvo na predstojećim općim izborima kako im predstavnike na bi birali Srbi i Bošnjaci, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar najavio je obnovu 80 obiteljskih kuća prognanih bosanskohercegovačkih Hrvata u ovoj godini.

“Mene osobno kao državnog tajnika veseli da smo uspjeli ukloniti sve zapreke koje smo imali proteklih četiri, pet godina, vezane za isporuku graditeljskog materijala. Na proljeće će se isporučiti građevinski materijal za obnovu 30 kuća, od čega će četiri biti na području Banja Luke”, rekao je državni tajnik Mažar.

Po njegovim riječima, tijekom ove godine planira se obnoviti još 50 kuća prognanih bosanskohercegovačkih Hrvata. “Usporedno s tim provodimo javnu nabavu za potpisivanje još pedeset ugovora za cijelu BiH. Očekujem da u sklopu toga jedan dio bude namijenjen za Bosanski Brod”, dodao je. Po Mažarovim riječima, cilj je ubuduće više novca usmjeriti za održivi opstanak ljudi koji žive na području Republike Srpske.

Zamjenica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Perkušić izjavila je da je vlada RH “‘maksimalno angažirana po pitanju Hrvata u BiH u smislu očuvanja jednakopravnosti i poboljšanje životnih uvjeta na svim razinama”.

“Posebno nam je važna suradnja, pomoć te koordinacija s Hrvatima u Republici Srpskoj. Ovaj sastanak tome svjedoči i iznimno nam je važno zajedništvo”, rekla je Perkušić. Pojasnila je kako je u posljednjih godinu dana ovaj ured udvostručio iznos sredstava za projekte namijenjene Hrvatima u RS-u.

Sudionici okrugloga stola, predstavnici vlasti iz BiH, Hrvatske, prognaničkih udruženja i katoličke Crkve, pozvali su u zaključcima okrugloga stola u Banjoj Luci, na zajedništvo Hrvata u tome entitetu kako bi nastavali proces održivog povratka te zajamčili da im brojniji narodi na izborima ne biraju političke predstavnike.

“Hrvati se trebaju okupljati, a posebno je to važno kada nam drugi, i bošnjačka i srpska strana, pokušavaju birati predstavnike u Republici Srpskoj”, rekao je dopredsjednik RS-a Josip Jerković, koji je bio organizator Okrugloga stola. Pojasnio je kako se planira u predstojećem razdoblju zajedno okupiti i predstavnike hrvatskih političkih stranaka te katoličke Crkve koji djeluju na prostoru ovoga entiteta, BiH i RH, te ih motivirati na zajednički nastup na izborima kako bi se izbjegla situacija da primjerice od četiri Hrvata u Narodnoj skupštini RS-a svi budu iz srpskih i bošnjačkih stranaka.




Na skupu je istaknuto i kako treba snažno podupirati rad Katoličke crkve te stvarati uvjete za održivi povratak mladih ljudi.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.