MUVIT/6x60

Na maraton kratkih filmova MUVIT/6×60 u Novom Mestu pozvani i hrvatski filmaši

Autor: dnevno.hr

I ove godine sudionici će se natjecati za novčane nagrade koje će se podjeljivati u četiri kategorije. Ukupan novčani fond iznosit će 4.500 eura, a nagrada za najbolji film iznosi čak 2.000,00 eura.

Filmski maraton kratkih filmova Muvit/6×60 koji se ovog ljeta izvodi već treću godinu zaredom postao je već tradicionalno okupljalište filmaša u Sloveniji, a prijave su već otvorene. Dani kreativnosti ove godine održat će se u Novom mestu između 23. i 26. kolovoza, a organizator ovog ljeta poziva na sudjelovanje i sve hrvatske ljubitelje kratkog filma. „Naša želja je svake godine potaknuti sve više umjetnika na sudjelovanje i stoga ove godine apeliramo i na hrvatske tvorce kratkih filmova da nam se ovog ljeta pridruže jer će tako iskustvo čitavog maratona biti još bogatije,“ istaknuo je Gregor Graf, kreativni direktor agencije digiGRAL koja je organizator i inicijator projekta.

Muvit/6×60 postaje već tradicionalno okupljalište svih kreativaca koji uživaju u snimanju filmova. Na festivalu Muvit/6×60 vode bitku protiv vremena i ograničeni vremenom i resursima koji im stoje na raspolaganju oslanjaju se na svoju kreativnost i domišljatost te pokušavaju u roku od 60 sati snimiti kratke, od 6- do 8-minutne filmove. Uz to se natječu i za novčane nagrade koje im dodjeljuje žiri i publika. Nakon Radovljice i Postojne u kojima je Muvit/6×60 gostovao u proteklim godinama filmskom zemljovidu ove godine pridružuje se Novo mesto koje će između 23. i 26. kolovoza biti grad domaćin nezaboravne filmske avanture. Kako su ove godine pozvani na sudjelovanje i tvorci filma iz Hrvatske, Muvit/6×60 dobit će novu, međunarodnu dimenziju.

„Jedan od naših ciljeva jest potaknuti kreativne pojedince na stvaranje filma, dati im poticaj kojeg trebaju za stvaranje svojeg vlastitog filma,“ rekla je Maja Šest, umjetnička direktorica i direktorica programa festivala Muvit/6×60 i predstavila neke od novosti u ovoj godini. „Prošle godine uočili smo veću kvalitetu filmova. Kako želimo ove godine biti još bolji, pripremamo dvije stručne radionice, režijsku i radionicu DOP, nekakav ‘boot camp’ gdje će natjecatelji dobiti korisne upute o tome kako se snaći u našem filmskom maratonu. Ove godine također smo skratili maksimalnu duljinu podnijetog filma za jednu minutu i koji sada traje 8 minuta. Napravili smo i neke izmjene u samom programu ali zasad još nek ostanu tajna.“

I ove godine sudionici će se natjecati za novčane nagrade koje će se podjeljivati u četiri kategorije. Ukupan novčani fond iznosit će 4.500 eura, a nagrada za najbolji film iznosi čak 2.000,00 eura. Najbolje učesnike prošle godine birao je stručni žiri kojega su činili redateljica Barbara Zemljič, glumica Katarina Čas i direktor fotografije Marko Kočevar. Ovogodišnje procjenitelje organizator će razglasiti uskoro.

U suradnji s Hostelom DŠD Novo mesto organizator je pripremio i subvencionirani boravak paket, koji uključuje 3 noćenja u dvokrevetnoj sobi s buffet doručkom, besplatan Wifi, besplatno parkiranje te besplatne grickalice, piće i osvježenje. Cijena paketa iznosi 24 eura po osobi za tri dana boravka (bez boravišne pristojbe).

Ekipe se na Muvit/6×60 već mogu prijaviti putem internetske stranice www.muvit6x60.com/hr/, a svi zaljubljenici u film pozvani su da prate i Facebook stranicu www.facebook.com/muvit6x60 gdje će se redovito objavljivati sve informacije.

Muvit/6×60 je filmski maraton u kojem ekipe koje sudjeluju moraju u roku od 60 sati napisati, snimiti, montirati i dostaviti film koji ne smije biti kraći od 6 i dulji od 8 minuta. Svaka ekipa na početku maratona izvlači omotnicu u kojoj su tri ključne upute kojima mora slijediti pri izradi filma: objekt kojeg moraju upotrijebiti u filmu, akcija kojoj moraju slijediti i kratka rečenica koju također moraju upotrijebiti u filmu. Stručna žirija nagrađuje tri ekipe koje na najkreativniji i najfilmičniji način uspiju sve tri upute uključiti u svoj film.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.