screenshoot

MUDŽAHEDIN ’95. UBIO ČETIRI SRPSKA VOJNIKA: Obitelji traže odštetu od Hrvatske?!

Autor: S.V.

Obitelji četvorice zarobljenih vojnika tkz. Vojske Republike Srpske Krajine, koje je 1995. ubio mudžahedin pod imenom Teufik, tijekom akcije “Oluja” kojoj se priključio i Peti korpus Armije BiH, traže naknadu štete od Hrvatske, jer su članovi njihovih obitelji “ubijeni na teritoriju Hrvatske”!

“Ako su pripadnici Petog korpusa iz Bihaća, te 505. Bužimske, “Hamze”, kao hrvatski saveznici prešli na teritorij današnje Hrvatske, ondašnje RSK, onda država Hrvatska odgovara i za vojsku svojih saveznika”, rekao je Savo Štrbac.

On je objasnio da će nadoknada štete biti tražena od Hrvatske, jer po zakonima u BiH nije moguće naplatiti odštetu zbog zastarjelosti, a Hrvatska je u to vrijeme, na osnovu Splitskog sporazuma Tuđman-Izetbegović od 22. srpnja 1995. godine, bila vojni saveznik Sarajeva.

“Obitelji četvorice ubijenih Srba potpisale su punomoć jednom hrvatskom odvjetniku koji će iz zastupati pred hrvatskim sudovima, konkretno pred sudom u Zagrebu, gdje će se pojaviti sa prijedlogom za nagodbu, a ako to ne uspije onda i sa tužbom. Krajnji korak bit će obraćanje sudu u Strasbourgu”, kaže Savo Štrbac.

On je napomenuo da su četvorica pripadnika Vojske RSK zarobljeni 5. kolovoza u hrvatskoj akciji “Oluja” i da su ubijeni na pograničnom lokalitetu Suva Međa, za što je pred Sudom BiH 2014. godine po zapovjednoj odgovornosti osuđen na osam godina zatvora Šefik Alić, tadašnji pomoćnik zapovjednik odreda “Hamzi” pri Petom korpusu takozvane Armije BiH, Atifa Dudakovića.
Štrbac dodaje da obitelji nastradalih još nisu dobile naknadu štete zbog zastarjelosti po zakonima BiH, dok u Hrvatskoj i Srbiji te zastarjelosti nema ako je netko osuđen za ratni zločin.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.