Flickr

Mladićeva vojska iz ruke joj otela sina: 18 godina nakon toga pokapala je njegove dvije kosti

Autor: Iva Međugorac

Žene, djeca, starci Mladićeva vojska nije birala, a žrtve su suglasne, traže doživotnu kaznu

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić među ostalim optužen je za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, a predsjednica udruge Žene Srebrenice Hajra Ćatić u bosanskohercegovačkim medijima, ovih je dana iznijela svoje viđenje lika i djela ovoga zločinca. Ćatić je u ratu izgubla sina i muža, a posmrtne ostatke sina, novinara Nine Ćatića nikada nije našla.

-Genocid u Srebrenici izvršen je pod njegovom naredbom, ali ne samo u Srebrenici nego i u drugim gradovima u BiH. Mi, preživjele žrtve zločina, očekujemo barem minimum pravde, da će zločinac biti osuđen za genocid u Srebrenici i drugim općinama u BiH za koje ga tereti optužnica i da će biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora- kaže Hajra Ćatić. U srpnju 95-te godine Mladićeva vojska ubila je i Nermina Subašića sina Munire Subašić predsjednice udruge Pokret majki enklava Srebrnica i Žepa. Ovoj majci pripadnici VRS-a iz ruku su oteli sina, a 18 godina nakon toga čina pokopala je samo dvije njegove kosti.

-Dok Ratko Mladić nije došao u Potočare mi smo svi imali djecu, kuće, avlije… On je naredio da se svi naši poubijaju, da se majke siluju i da se svi Bošnjaci protjeraju iz Srebrenice. Ratko Mladić je odgovoran za sve što se događalo u ratu devedesetih godina. Nije samo u Srebrenici počinjen genocid. Gdje god je Mladić došao sa svojom vojskom, tu su počinjeni masovni zločini radi uništavanja Bošnjaka u BiH. Majke Srebrenice očekuju izricanje doživotne kazne za Mladića uz potvrdu svih navoda iz optužnice- rekla je Subašić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.