Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mesić: Hrvatski ministri nisu trebali posjetiti Stolac zbog jednog incidenta

Autor: I.G.

Mesić je kazao da samo političke neznalice mogu misliti da bi nekakav treći entitet u Bosni i Hercegovini riješio problem Hrvata u toj zemlji.

Bivši predsjednik Hrvatske i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić izjavio je u Sarajevu prilikom druženja s prijateljima u Udruženju građana porijeklom iz Sandžaka da samo političke neznalice mogu misliti da bi nekakav treći entitet u Bosni i Hercegovini riješio problem Hrvata u toj zemlji, a zapravo takvu ideju zagovaraju samo oni koji žele vlast, a ne dobro svom narodu i državi, javlja Anadolu Agency (AA) a prenosi mediji u regiji.

“Oni koji se ne razumiju u politiku mogu misliti da bi treći entitet riješio problem Hrvata u BiH, ali to bi samo Hrvate dovelo na margine, a oni su konstitutivni narod. Druga stvar je da bi, ako se već i govori, to trebalo zagovarati u Semberiji gdje su Hrvati bili većina. Očito je da ovi koji to zagovaraju samo žele vlast”, kazao je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske i bivši predsjednik Predsjedništva “SFRJ”  kazao je i da hrvatski ministri nisu trebali posjetiti Stolac zbog jednog incidenta kojim se trebaju isključivo baviti nadležne institucije BiH.

Komentirajući lokalne izbore u BiH, Mesić je kazao da i sam spada među one koji su nezadovoljni izbornim procesom kako je on organiziran u Srebrenici, jer se tamo dogodio najveći zločin i genocid.

“Treba voditi računa da su tamo mnogi ubijeni koji bi danas bili glasači, a mnogi njihovi rođaci su se iselili. Trebalo je svima omogućiti koji su otišli da na adekvatan način glasaju”, kazao je Mesić.

Autor: I.G.