LJUBLJANA OČEKUJE POGORŠANJE ODNOSA S HRVATSKOM: Nacionalistička retorika u susjednoj državi mogla prerasti u histeriju i političko obračunavanje

Autor: Hina

Vodeći slovenski dnevnik piše da slovenska strana odluku arbitražnog suda očekuje na jesen, u vrijeme kad će se u Hrvatskoj zahuktati predizborna kampanja u kojoj će, kako tvrdi, odnosi sa Slovenijom biti jedna od glavnih tema,

Dodijeli li arbitražni sud Sloveniji teritorijalni kontakt s otvorenim morem, Ljubljana bi u očekivanju pogoršanih odnosa s Hrvatskom morala zadržati sadašnjeg veleposlanika u Zagrebu Vojka Volka kojemu istječe mandat, a postupak imenovanja novog veleposlanika koji je u tijeku zaustaviti, piše u ponedjeljak ljubljanski list “Delo”.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nedavno je, pozivajući se na neformalne informacije, izrazio očekivanje da će Slovenija arbitražom dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Vodeći slovenski dnevnik piše da slovenska strana odluku arbitražnog suda očekuje na jesen, u vrijeme kad će se u Hrvatskoj zahuktati predizborna kampanja u kojoj će, kako tvrdi, odnosi sa Slovenijom biti jedna od glavnih tema, osobito ako bi arbitraža Sloveniji dodijelila izlaz na otvoreno more.

“Bude li presuda arbitraže nepovoljna za Hrvatsku, onda bi nacionalistička retorika u susjednoj državi mogla prerasti u histeriju i političko obračunavanje, a u zapaljivoj predizbornoj kampanji Slovenija bi bila središnja tema”, navodi list. “Delo” stoga tvrdi da bi postupak imenovanja novog veleposlanika u Zagrebu trebalo zaustaviti, a na tome mjestu do daljnjega zadržati iskusnog Vojka Volka. On je na to mjesto imenovan 2010. godine, kad je vladu vodio sadašnji predsjednik Borut Pahor koji i u sadašnjem postupku imenovanja novog veleposlanika ima značajnu ulogu, uz ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Problematici potencijalnih odnosa s Hrvatskom u svjetlu imenovanja novog veleposlanika i mogućeg ishoda arbitraže “Delo” je posvetilo tri priloga, među kojima i glavni komentar dana na naslovnici.

“Prilike u Hrvatskoj su takve da bi Slovenija barem do kraja godine morala zaustaviti svaku promjenu u veleposlanstvu u Zagrebu i zadržati sadašnju ekipu”, piše “Delo”.

List prenosi da je po neslužbenim informacijama ministar vanjskih poslova Karl Erjavec za mjesto novog veleposlanika u Zagrebu predložio Aleksandra Geržinu, koji je u ministarstvu vanjskioh poslova 2004. godine vodio odjel za odnose s Hrvatskom. Geržina međutim nije dovoljno iskusan i bolje bi rješenje, u slučaju da se Erjavec ipak odluči za promjene u veleposlanstvu, bio Iztok Mirošič, bivši veleposlanik u Italiji, smatra list. No, njega je ministar navodno predvidio za upražnjeno veleposlaničko mjesto u Beogradu, iako se Mirošič bio kandidirao za mjesto u Zagrebu.




I Geržina i Mirošič dolaze iz obitelji s diplomatskom tradicijom. Mirošičev otac Drago nekoć je bio veleposlanik u Češkoj i u BiH, a Geržinin otac Saša Geržina veleposlanik u Rusiji.

“Delo” navodi da je Saša Geržina sada i potpredsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) čiji je predsjendik upravo Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova.

Budući da je Zagreb samo nešto više od sata vožnje udaljen od Zagreba, mjesto veleposlanika u Zagrebu smatra se jednim od atraktivnijih u sadašnjoj raspodjeli veleposlaničkih mjesta, a Slovenija će zbog isteka mandata do jeseni imenovati nove vodeće diplomate u 20-ak država.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.