KOMENTAR: Burka u Bosni Hercegovini – DA ili NE?

Autor: Danijel Ivanković/Dnevno.ba

Koliko je dobro ozakoniti burku u Bosni i Hercegovinu, posebno u vrijeme kada se vraćaju mnogi građani ove zemlje s ratišta u Siriji uistinu je pitanje za razmatranje i dublju analizu.

Burka je posljednjih mjeseci sve učestalija pojava na ulicama bh gradova. Stigla je naravno dolaskom Arapa u ovu zemlju. Tako se u zadnje vrijeme već vode rasprave treba li ovaj odjevni predmet zabraniti ili ne, jer kao što znamo u nekim je europskim zemljama dozvoljena uporaba burke, u nekima nije.

Ponajprije bi trebalo razgovarati sa religijskim vođama u državi čije vjerske zajednice propagiraju burku, pa ako oni kažu da trebamo ozakoniti burku onda bi valjda oni trebali i potpisati svoju odgovornost u slučaju svih eventualnih problema koji mogu proizaći zbog burke.

Primjerice, za razliku od hidžaba vi kod osoba koje nose burku i ne možete tako lako odgonetnuti radi li se o muškarcima ili ženama. Ispod burke vrlo lako mogu biti i kojekakvi teroristi koji će se sutra pojaviti, baciti bombu i ubiti nedužne ljude! Ukoliko vjerske vođe potpišu nošenje burke onda bi u takvim slučajevima oni trebali snositi punu odgovornost za svu šteu nastalu nakon takvog jednog čina. Pitanje je jesu li vjerske vođe u BiH, svatko za svoju religiju, spremne potpisati nešto takvo?

Koliko je dobro ozakoniti burku u Bosni i Hercegovinu, posebno u vrijeme kada se vraćaju mnogi građani ove zemlje s ratišta u Siriji uistinu je pitanje za razmatranje i dublju analizu. Nije isključeno da je među tim povratnicima neki novi “Bin Laden” koji ima tko zna kakve pobude, a lakše će ih sigurno realizirati ako mu još dopustite da se šeta u burki.

U cijelom svijetu imamo tolike države sa toliko različitih zakona, no zna se kako se u svakoj državi trebaju poštivati njezini zakoni, pa zašto bi i Bosna i Hercegovina bila izuzetak? Znamo koliki je utjecaj religija u našem društvu, pa bi uspravo stoga vjerske vođe trebalo uključiti u ozbiljne rasprave po ovakvim pitanjima i kao što rekosmo ako uistinu toliko nešto žele neka im se želje i ispune, ali uz punu njihovu odgovornost za eventualne neželjene posljedice.

Imamo jedan slučaj iz Amerike kada je nekom biznismenu uslijed jakog nevremena na moru stradala jahta. On se nakon toga javio predstavnicima tamošnje crkve i pitao ih jesu li oni Božji predstavnici na zemlji? Oni nisu znali zašto ih pita, ali sretni što ima ljudi koje zanimaju takve stvari, s radošću odgovoriše da jesu. Potom ih je pitao bi li oni njemu potpisali na papir kako su predstavnici Boga na zemlji, pa oni tako učiniše.

Čovjek je bio utjecajan i moćan, te predmet predao na sud. Tužio ih je zbog nevolje koja ga je snašla na moru. I dobio je presudu. Crkva je morala isplatiti veliku novčanu odštetu i isplatila je, pa im nakon toga više nikada nije palo na pamet da nešto slično potpišu. E zbog toga bi i ovi naši morali potpisati kako će snositi odgovornost ako zbog burke ili nečeg drugog sutra netko doživi štetu bilo kakve vrste. To je tako jednostavno, pa tko voli neka izvoli.




Autor:Danijel Ivanković/Dnevno.ba
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.