Screenshot youtube

Karadžićev odvjetnik: Prije suđenja Karadžić je igrao tenis s Gotovinom, pao i razbio nos pa smo ga morali šminkati

Autor: I.G.

Karadžić je u svom prvom intervjuu nakon osuđujuće presude kazao kako mu je žao što nije osvojio više teritorija u BiH.

Osuđeni ratni zločinac i bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić po prvi put nakon što ga je Haški sud u ožujku osudio na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH dao je intervju za medije. Izjavio je da mu je žao što je svoju vojsku spriječio u osvajanju još više teritorija u BiH.

Zločinac je za tjednik Die Zeit kazao da je “shvatio da je pogriješio što ej svoju vojsku spriječio u pobjedi nad protivnicima”. Kako kaže, “sputavao ih je jer je vjerovao inozemstvu i ostaloj propagandi” i na taj način, ističe zločinac, “spriječio ih da na bojnom polju postignu više”.

Karadžić i dalje poriče umiješanost u genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i osporava broj od 8.000 žrtava, tvrdeći da su mnogi poginuli prije ulaska vojske RS-a u Srebrenicu.

U razgovoru za Die Zeit opisao je svakodnevicu u zatvoru i odnos prema drugim zatvorenicima.

“Društveno sam biće i okružujem se rado ostalim zatvorenicima, Srbima i bosanskim Hrvatima. Sve sami pošteni, visokoobrazovani i zanimljivi ljudi”, rekao je Karadžić, dodajući da s tim ljudima “koje zna otprije, u međuvremenu njeguje prijateljstvo”.

Objasnio je i na svoj način i kako to da se slaže s bosanskim Hrvatsima.

“Srbi i Hrvati su slijedili sličan cilj: oni su htjeli pretvoriti Bosnu u uniju tri grupe i zato smo se dobro razumjeli”, kaže Karadžić.




Karadžićev odvjetnik: Bio je uvjeren u oslobađajuću presudu

Karadžićev odvjetnik Sladojević je listu ispričao kako je neposredno uoči suđenja Karadžić s tadašnjim pritvorenikom Antom Gotovinom igrao tenis. Tom je prilikom Karadžić pao i razbio nos, što je kasnije prekriveno šminkom kako ne bi ispalo da se Karadžić potukao u zatvoru.

Sladojević je kazao i da je njegov klijent do posljednjeg trenutka vjerovao u oslobađajuću presudu te da je već bio spakirao svoje stvari.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.