screenshoot

JEZA U SRBIJI: Likvidirano 11 srpskih vojnika koji su otkrili da država skriva Mladića

Autor: Snježana Vučković

Srbiju još od 2004. godine potresa skandal velikih razmjera zbog ubojstva dvojice vojnika u vojarni Topčider.

S obzirom na to da je bez upozorenja službena Facebook stranica našeg portala dnevno.hr uklonjena, iz zasad neobjašnjivih razloga koji mogu sezati od spominjanja imena generala do organiziranih prijava Facebooku, molimo vas da na svojim profilima ili grupama na Facebooku podijelite naše tekstove u znak podržavanja slobode govora i izvještavanja. Ovakav potez, bez obzira na to s koje strane dolazio i što stajalo iz blokade, smatramo udarom na slobodu govora i izvještavanja. Vaš Dnevno.hr

Iako se godinama nagađalo kako su vojnici ubijeni jer su vidjeli Ratka Mladića kojeg je država tamo skrivala, to nije uspio potvrditi čak ni haški sud koji je to pitanje često potezao.

Ipak, ovih se dana dogodio neugodan rasplet koji će tadašnji politički vrh Srbije natjerati na odgovore jer je dokazano da je Mladić u tom periodu zaista bio skrivan na Topčideru, iako se to nijekalo. Javno tužiteljstvo iz Beograda u procesu koji je protiv 11 osoba vođen zbog pomaganja u skrivanju bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, ustvrdilo je kako se Mladić u vojarni Topčider skrivao pune tri godine (2000. god. – 2003. god.)

Problem je postao još opsežniji kada je majka jednog od ubijenih vojnika, Dragana Jakovljevića, ustvrdila kako zbog Mladića nisu nastradala samo dva vojnika, nego je ubijeno njih najmanje 11:

“Poslije Dragana, poginulo je barem devet vojnika, svi su stradali zbog Ratka Mladića. Moj Dragan i Dražen su bili na straži u vojarni Karaš. Oficiri iz vojarne su kamere bili isključili. Prethodno su njih dvojica bili zatvoreni tri dana, jer su vidjeli kako su izvodili Mladića. Nešto su vidjeli što nisu smjeli… Tu su se ranije krili i Tito i Milošević. Naš je odvjetnik naredio da se to otvori. Tu je bilo svega, tu se moglo živjeti dvadeset godina. Ali kada smo trebali ući, sve je bilo poplavljeno. Da se speru tragovi, naravno. Moj Dragan je ubijen iz puške Dražena Milovanovića, a Dražen je ubijen iz puške mog sina. No, poslije je dokazano da je pucala treća osoba. Vojska je htjela zataškati zločin i natjerati nas da mislimo kako su se pobili međusobno”, kazala je Rosa Jakovljević, majka koja traži pravdu za ubijenog sina Dragana.

Ona tvrdi i da se jedan vojnik otišao razdužiti, ali je ubijen jer je autom prevozio Ratka Mladića:

“Taj vojnik je bio u auto-jedinici, skinuli su ga, ubili su ga i kući poslali u crnoj vreći. Ljudi ne znaju što su sahranili.”




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.